Κομισιόν: Δεν υπάρχει «τρύπα» 10 δισ. ευρώ

«Πλήρως χρηματοδοτημένο» το ελληνικό πρόγραμμα τους επόμενους 12 μήνες
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 13:37
UPD:15:28
EC

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος στον γερμανικό Τύπου περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού, ύψους 10 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας γινόταν λόγος για ένα κενό της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ - 4,6 δισ. ευρώ, περί το τέλος του 2014. Όπως είπε, το κενό αυτό θα επισημαίνεται, ελαφρώς μειωμένο, και στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, η οποία θα δημοσιευθεί σε μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Ο’ Κόνορ, το ύψους του δημοσιονομικού κενού μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα δάνεια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως είπε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών (stress tests).

Όσον αφορά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στην Ελλάδα, ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες δουλέψαμε πολύ σε αυτό το ζήτημα και καταλήξαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι εφικτή, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τον προϋπολογισμό και υπό τον όρο ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή». Κατέληξε λέγοντας ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2013.

Διάψευση και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung διέψευσε, όμως, και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από την τελευταία έκθεση της τρόικας προκύπτει πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς.

«Το κενό των 10 δισ. ευρώ δεν αποτελεί μέρος» της έκθεσης της τρόικας, τονίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύψει θα καλυφθεί από επιπρόσθετα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα.

«Οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα αφορούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (prior actions)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα