Περιορίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 18:55
UPD:18:58

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη μετά από μία σειρά ικανοποιητικών εταιρικών αποτελεσμάτων κι ενώ το Ιράκ εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμο να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Τα κέρδη, ωστόσο, περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ και το «γύρισμα» των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών σε αρνητικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM υποχώρησε το Φεβρουάριο στις 50,5 μονάδες έναντι 53,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Η πτώση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε ωστόσο για τέταρτο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.677,5 μονάδες αυξημένος κατά 0,60%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.762,25 μονάδες με άνοδο 0,30%, ενώ στη Φρανκφούρτη -σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης- ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,43% έχοντας φθάσει τις 2.558 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή της GKN, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της βρετανικής μηχανολογικής εταιρείας στην περυσινή χρήση ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχική της τιμή ενισχύθηκε κατά 9,21%.

Αξιόλογη άνοδο (7,92%) σημείωσε επίσης η μετοχή του βρετανικού εκδοτικού ομίλου Pearson, τα κέρδη του οποίου στο δεύτερο εξάμηνο του περυσινού έτους έφθασαν τα 96 εκατ. λίρες. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001 είχε εμφανίσει ζημία ύψους 305 εκατ. λιρών.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Aegon εν μέσω έντονης φημολογίας ότι ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος ενδεχομένως να προχωρήσει σε μείωση του μερίσματος που θα διανείμει στους μετόχους του.

Μικρή άνοδο σημείωσε τέλος η μετοχή της HSBC. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα κέρδη της κορυφαίας - ως προς τη χρηματιστηριακή αξία - ευρωπαϊκής τράπεζας σημείωσαν αύξηση κατά 20,6% σε ετήσια βάση, ανερχόμενα σε 9,65 δισ. δολάρια, καθώς μειώθηκαν οι προβλέψεις για κάλυψη ενδεχόμενων ζημιών από επισφαλή δάνεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα