Ντε Γκίντος: Η Ισπανία έχει βγει από την ύφεση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013 15:14
UPD:16:32
EPA/CHEMA MOYA

«Η ύφεση έχει παρέλθει. Το ζήτημα τώρα είναι πόσο ισχυρή πρόκειται να αποδειχθεί η ανάκαμψη», δηλώνει ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στην El Pais.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η ανάκαμψη είναι ένα μικρό άνθος μέσα στο θερμοκήπιο που πρέπει να το φροντίζουμε...Φθάνεις σε αυτό με οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με τη βελτίωση των πιστώσεων εντός της ισπανικής οικονομίας και με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ακολουθώντας τους σωστούς ρυθμούς».

Η ισπανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση στα τέλη του 2011, και μετά από μια συρρίκνωση 0,5% κατά το πρώτο τέταρτο του 2013, η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη για το επόμενο τέταρτο.

Και το ΔΝΤ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως αναμένει την επιστροφή της Ισπανίας σε αναπτυξιακή τροχιά, προειδοποιώντας ωστόσο πως η χώρα χρειάζεται ακόμη να προστατεύσει τον ευάλωτο τραπεζικό της τομέα και να κάνει περισσότερα για τα εκατομμύρια των ανέργων της.

«Εάν η Ισπανία δεν είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για τις τράπεζές της, θα είχε καταλήξει να χρειάζεται ‘διάσωση’», επισημαίνει ο ισπανός υπουργός.

«Η χρηματοοικονομική βοήθεια βοήθησε να φέρουμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση», με τις δοκιμές αντοχής που επιβλήθηκαν στις τράπεζες ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των αναγκών τους σε κεφάλαια.

Ο κ. ντε Γκίντος δηλώνει, τέλος, ότι η Ισπανία δεν σκοπεύει να ζητήσει περισσότερη κεφαλαιακή βοήθεια: «θα έπρεπε να διαπραγματευθούμε ένα νέο συμβόλαιο και το ερώτημα αυτό δεν τίθεται διότι οι αμφιβολίες έχουν αρθεί και το υπουργείο Οικονομικών αντλεί χρηματοδότηση από τις αγορές».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα