Αρνητικές αποδόσεις για μετοχικά και μικτά α/κ

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 15:41

Συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο η κάμψη των αποδόσεων των περισσότερων αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ). Η μέση αριθμητική απόδοση των Ομολογιακών από την αρχή του έτους ανήλθε σε 1,40%, των Διαχείρισης Διαθεσίμων σε 0,39%, των Μετοχικών σε -7,34% και των Μικτών σε -2,17%.

Στα 25,45 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η αγορά των αμοιβαίων στο τέλος Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αύξηση ενεργητικού ύψους 686 εκατ. ευρώ έναντι του Ιανουαρίου. Ο συνολικός αριθμός μεριδίων ανήλθε σε 4,93 δισ. παρουσιάζοντας μηνιαία αύξηση 3,98%.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕ, η αύξηση ενεργητικού συνοδεύτηκε και από σημαντικές εισροές κεφαλαίων ύψους 1,04 δισ. ευρώ, κυρίως σε Α/Κ Διαχείρισης Διαθ. Εσωτ. (1,19 δισ. ευρώ), και στα Ομολογιακά Α/Κ (278 εκατ. ευρώ)

Σε αντίθεση με τις ανωτέρω κατηγορίες σημειώθηκαν εκροές κεφαλαίων από τα Μικτά Α/Κ Εσωτερικού ύψους 404 δισ. ευρώ (μέρος των οποίων κατευθύνθηκε σε Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων) και εκροές ύψους 36 εκατ. ευρώ από τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού.

Οσον αφορά τη διαμόρφωση των ενεργητικών και του αριθμού μεριδίων των διαφόρων κατηγοριών το Φεβρουάριο, η ΕΘΕ αναφέρει:

- Την αύξηση κατά 7,91% του ενεργητικού των Α/Κ Διαθεσίμων Εσωτ. και κατά 8,22% του αριθμού μεριδίων.

- Την αύξηση κατά 4,72% και 5,08% αντίστοιχα του ενεργητικού και μεριδίων των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού.

- Τη μείωση κατά 4,33% του ενεργητικού των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού, και τη μείωση κατά 0,99% του αριθμού των μεριδίων τους. Η υποχώρηση του ενεργητικού οφείλεται κυρίως στη μείωση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ κατά κατά 4,13%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα