Όλγα Κεφαλογιάννη: Στόχος η προώθηση νέας υγιούς επιχειρηματικότητας

Ομιλία της υπουργού επί του ν/σ για τον τουρισμό στην Επιτροπή της Βουλής
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 18:13
UPD:18:21
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS

«Δεν εκχωρούμε ούτε «ξεπουλάμε» αιγιαλό. Αντίθετα, περιγράφουμε το προϊόν αυτό πολύ συγκεκριμένα, με προδιαγραφές και περιβαλλοντικούς όρους», είπε η υπουργός Τουρισμού (φωτογραφία αρχείου).

Στόχος του νομοσχεδίου για τον τουρισμό είναι αφενός η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τουριστικού μας προϊόντος και αφετέρου η προώθηση μιας νέας υγιούς επιχειρηματικότητας και επενδυτικής δραστηριότητας, υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται «για ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής, το οποίο θα υπηρετήσει σε βάθος χρόνου την ανάκαμψη του τουρισμού», που στηρίζεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και του αναπτυξιακού νόμου, στον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς με την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, τη διασφάλιση της ποιότητας στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, και βέβαια, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εκτίμησε ότι «θα φέρει τις κατάλληλες διορθώσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και θα εισάγει τους θεσμούς που θα διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα» για τον τουρισμό.

Το νομοσχέδιο εισάγει την έννοια του οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων ως χώρου υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Η υπουργός Τουρισμού διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη για οργανωμένους υποδοχείς δεν χωροθετεί ούτε μοιράζει αξίες γης, αλλά «απλά δεν απαγορεύει την ίδρυσή τους» (π.χ. δεν θίγεται το σημερινό όριο των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων για τα νησιά, διατηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του νόμου 3028/2003), ενώ στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, παρέχονται κίνητρα για φιλοξενία εγκαταστάσεων γκολφ, μαρίνων και συνεδριακών κέντρων, αλλά και κέντρων ευεξίας και ιαματικής θεραπείας.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα με γκολφ, οι οποίες θα φθάνουν έως και σε ανάκληση του ειδικού σήματος λειτουργίας και επιστροφή τυχόν χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας του γκολφ.

Επίσης το νομοσχέδιο επεκτείνει τη δυνατότητα μετατροπής συμβατικών ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων, όχι μόνον σε αυτά που διαθέτουν σύστημα λειτουργίας, αλλά και σε όσα έπαψαν να λειτουργούν την τελευταία πενταετία.

Εισάγει ακόμη την κατηγορία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας condo hotels, που θα αφορά ξενοδοχεία μόνο εντός σχεδίων πόλεων σε υφιστάμενα καταλύματα που έπαψαν να λειτουργούν την τελευταία πενταετία.

Καθορίζονται ακόμη ειδικοί κανόνες για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων, όπως η δυνατότητα τοποθέτησης εξεδρών στη θάλασσα.

«Δεν εκχωρούμε ούτε «ξεπουλάμε» αιγιαλό. Αντίθετα, περιγράφουμε το προϊόν αυτό πολύ συγκεκριμένα, με προδιαγραφές και περιβαλλοντικούς όρους», είπε η υπουργός Τουρισμού.

Περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις για μαρίνες και τουριστικούς λιμένες: αλλαγές στη χωροθέτησή τους, κριτήριο 20 στρεμμάτων για χωροθέτηση μαρίνων, απαγόρευση υπό όρους του ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε εμπορικούς και αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, αδειοδότηση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα