Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 15:59
UPD:16:10

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ αναμένεται να ανοίξουν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η πολύνεκρη επίθεση στη Χάιφα, κι ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράκ ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/05/289200.htm .

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με έρευνα τις εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg, ο δείκτης ISM (Ιnstitute for Supply Management) για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών υποχώρησε το Φεβρουάριο στις 53,5 μονάδες - στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2002 - έναντι 54,5 μονάδων τον Ιανουάριο. Η επίσημη ανακοίνωση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Τέσσερις ώρες αργότερα θα δοθεί στη δημοσιότητα το «Μπεζ Βιβλίο» της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο των επιχειρήσεων, πιέσεις ενδέχεται να δεχθεί η μετοχή της Dreyer's Grand Ice Cream Inc. μετά την άρνηση των αμερικανικών αρχών να δώσουν το πράσινο φως στη συγχώνευσή της με τη Nestle, τον κορυφαίο όμιλο τροφίμων στον κόσμο.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί και η μετοχή της Pepsi, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 12 σεντς και 14 σεντς ανά μετοχή έναντι 19 σεντς ανά μετοχή που αναμένουν οι αναλυτές. Η μετοχική τιμή της αμερικανικής εταιρείας στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 6,70%.

Αντιθέτως, άνοδο αναμένεται να σημειώσει η μετοχή της εταιρείας εξοπλισμού γραφείων Staples Inc., η οποία ανακοίνωσε σήμερα αύξηση της κερδοφορίας της σε ποσοστό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών κατά την περυσινή χρήση. Η διοίκηση της εταιρείας προέβη παράλληλα στην εκτίμηση ότι τα κέρδη ανά μετοχή στην τρέχουσα χρήση θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 20%.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 7.704,87 μονάδες μειωμένος κατά 1,70% και ο Nasdaq στις 1.307,77 μονάδες με απώλειες 0,95%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 1,54% και διαμορφώθηκε στις 821,99 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ενισχύεται κατά 1,01 δολ. και έχει διαμορφωθεί στα 36,89 δολάρια ανά βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα