Ρυθμίσεις για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου από ΕΠΕΥ

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 18:40
UPD:19:58

Με απόφαση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεσμοτεθεί, για την προστασία του επενδυτή, νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια μιας ΕΠΕΥ κατατίθενται σε θεματοφύλακα, και στις συμβάσεις υπάρχει η επισήμανση ότι «η εταιρεία δεν εγγυάται το αποτέλεσμα της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου».

Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι:

- Η ΕΠΕΥ, εφόσον παρέχει την επενδυτική υπηρεσία της διαχείρισης χαρτοφυλακίων πελατών στο πλαίσιο εντολής τους, οφείλει να διαθέτει αντίστοιχη ανεξάρτητη υπηρεσιακή μονάδα με ένα τουλάχιστον πιστοποιημένο στέλεχος. Αν η μονάδα επενδύει και σε παράγωγα προιόντα, τότε οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον ένα στέλεχος με πιστοποιητικό Ειδικού Διαπραγματευτή.

- Η ΕΠΕΥ οφείλει να διαθέτει επενδυτική επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του δ.σ. και θα απαρτίζεται από τουλάχιστον τρία μέλη.

- Η ΕΠΕΥ υποχρεούται να τηρεί τα βιβλία και στοιχεία από τα οποία πρέπει να προκύπτουν σε καθημερινή βάση οι συναλλαγές ανά πελάτη και ανά χρηματοπιστωτικό μέσο, περιλαμβανομένου του τυχόν περιθωρίου ασφαλείας.

- Για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου πελατών, η ΕΠΕΥ συνάπτει με τον πελάτη ειδική έγγραφη σύμβαση, στην οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται ο τύπος της διαχείρισης, η κατηγορία επενδυτικού κινδύνου στον οποίο κατατάσσεται ο πελάτης και τα χρηματοπιστωτικά μέσα που μπορούν να περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα