Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2003 19:03

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών υποχώρησαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ως αιτίες της νέας υποχώρησης προβάλλονται τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών France Telecom http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/05/289041.htm και Givaudan, τα ανησυχητικά στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/05/289044.htm και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, γεγονός που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στον Κόλπο και των επιπτώσεών του στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε αργά το απόγευμα ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται από νομική άποψη μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Η άποψη αυτή έρχεται ως απάντηση στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία δεν θα αφήσουν να περάσει μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ανοίγει το δρόμο για έναν πόλεμο κατά του Ιράκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/05/289568.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.569,3 μονάδες μειωμένος κατά 1,54% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.655,07 μονάδες με απώλειες 0,79%. Αντιθέτως, σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,50% και έχει φθάσει τις 2.513,48 μονάδες με πρωταγωνιστές τους τίτλους των εταιρειών Deutsche Telekom, Allianz και Deutsche Bank.

H μετοχή της France Telecom υποχώρησε κατά 2%, ενώ ο τίτλος της Vivendi Universal σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 8%. Σημαντικές απώλειες (14,5%) κατέγραψε η μετοχή τoυ βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Friends & Provident, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προβεί σε μείωση του μερίσματος που θα διανείμει στους μετόχους του για τη χρήση 2002.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών- αναμένεται να προβεί σε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα