Ανατροπή λόγω έκθεσης της Fed

Αρνητικό το κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:51

ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ περιεχόμενο της οικονομικής έκθεσης που δημοσίευσε η Φέντεραλ Ριζέρβ ανέτρεψε το θετικό κλίμα που επικρατούσε στο αμερικανικό χρηματιστήριο στη μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αφού επισήμανε πως η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε υποτονική τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας τους φόβους των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις προοπτικές της οικονομίας και τον πιθανό πόλεμο στο Ιράκ.

Σημαντικό σημείο στην έκθεση της Fed ήταν η επισήμανση ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να περάσουν στη λιανική το αυξημένο κόστος ενέργειας και ασφάλισης. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες δέχθηκαν πιέσεις αργά το απόγευμα για να περάσουν σε αρνητική περιοχή.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 70,73 μονάδες, ποσοστό 0,92%, φθάνοντας στις 7.775,60 μονάδες. Με άνοδο 6,63 μονάδων, ποσοστό 0,51%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.314,40 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν κοντά στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας για ακόμη μια συνεδρίαση πιεζόμενα από την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και από τις απώλειες κυρίως του τομέα χημικών.

Ο κλαδικός δείκτης χημικών έχασε το 1,7% της αξίας του έπειτα από δυσοίωνες προβλέψεις που έκαναν επενδυτικές τράπεζες για τα κέρδη εταιρειών του τομέα. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνέχισαν να εγκαταλείπουν τις μετοχικές αξίες αναζητώντας ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα καθώς θεωρούν πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράκ παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με απώλειες 1% στις 745,73 μονάδες, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ εξαετίας.

Η ελβετική εταιρεία αρωμάτων Givaudan τέθηκε επικεφαλής της λίστας των χαμένων της ημέρας (-10,6%), ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες και για τις μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών με επικεφαλής την Friends Provident (-13,9%).

Στρατηγικοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι πως η αγορά θα κινηθεί ανοδικά, και μάλιστα με έντονο ρυθμό, σε περίπτωση που αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ωστόσο, αμφισβητούν τη διάρκεια που θα έχει μια τέτοια ανακλαστική κίνηση της αγοράς.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα