ΕΕ: «Πράσινο φως» εισόδου στην Ευρωζώνη για τη Λετονία

Θα γίνει το 18ο μέλος της
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 13:18
UPD:15:04
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ, στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών των «28» επισφράγισαν την απόφαση την Τρίτη το μεσημέρι, ενώ όρισαν την ισοτιμία του λετονικού νομίσματος λατς με το ευρώ στο 0,702804 προς 1.

Το «πράσινο φως» για την είσοδο της Λετονίας στη ζώνη του ευρώ, ως το 18ο μέλος της, έδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την 1η Ιουλίου, η Ε.Ε. έχει 28 μέλη, μετά και την επίσημη ένταξη της Κροατίας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια». Ωστόσο, μεγάλος αριθμός χωρών - μελών της ένωσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επιλέξει την παραμονή σε εθνικό νόμισμα.

Οι 28 «υιοθέτησαν σήμερα μια απόφαση η οποία επιτρέπει στη Λετονία να υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. όρισαν την ισοτιμία του λετονικού νομίσματος λατς με το ευρώ στο 0,702804 προς 1. «Χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ θα εισαχθούν σε κοινή χρήση στη Λετονία την 1η Ιανουαρίου 2014», σημείωσαν σε κοινή δήλωσή τους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν για την είσοδο της Λετονίας στη ζώνη του ευρώ, ο πρωθυπουργός της χώρας Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς.

«Ναι, θα ενταχθούμε στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάνοντας λόγο για μια «καλή είδηση για τη Λετονία και για την Ευρωζώνη».

REUTERS/JOANNA PARTRIDGE
Στην Ευρωζώνη εντάσσεται η Λετονία

Η μικρή χώρα της Βαλτικής θα γίνει το νεώτερο μέλος της Ευρωζώνης. Η Λετoνία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το κοινό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου 2014.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη», ανέφερε από την πλευρά του ο λετονός υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς, προσθέτοντας πως μεταξύ των προτεραιοτήτων «η βελτίωση της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου πρωταγωνιστή είναι ένας στόχος κρίσιμος για όλους».

Η Λετονία θα είναι μία από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος που τα καταφέρνουν καλύτερα στο οικονομικό επίπεδο, είπε ο Βιλκς. Έχει «την οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτερα» και επίσης «την αγορά εργασίας που αναπτύσσεται ταχύτερα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου, η Λετονία αναμένεται να επιτύχει ανάπτυξη 3,8% φέτος και 4,1% το 2014.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα