Επιταχύνεται η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας

Βελτίωση της αγοράς στέγης και των πωλήσεων λιανικής
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 11:22
UPD:11:43
Reuters/PAUL HACKETT

Αυξάνεται η δυναμική της ανάκαμψης στη Βρετανία, όπως υποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά στέγης, τις λιανικές πωλήσεις και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Οι τιμές των κατοικιών ανήλθαν στα υψηλά 3,5 ετών τον Ιούνιο, με τον δείκτη του Βασιλικού Ινστιτούτου Πιστοποιημένων Επιθεωρητών να εκτινάσσεται στις +21 μονάδες από +5 μονάδες τον Μάιο.

«Μετά από μία πολύ μεγάλη αναμονή, βλέπουμε επιτέλους τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά στέγης», σχολιάζει ο Πίτερ Μπόλτον-Κινγκ από τη RICS. «Οι διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στη διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων στην αγορά φαίνεται να αποδίδουν καρπούς».

Αυξημένες εμφανίζονται και οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Βρετανικής Βασιλικής Κοινοπραξίας.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται, τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με το 45% των 135 οικονομικών διευθυντών που συμμετείχαν σε έρευνα της Deloitte να δηλώνουν ότι αυτή είναι καλή εποχή για ανάληψη κινδύνων.

«Η αυξημένη διάθεση για ανάληψη κινδύνων και η στροφή προς επεκτατικές στρατηγικές υποδηλώνει ότι οι μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν την αναπτυξιακή τους πολιτική», σχολιάζει ο Ίραν Στιούαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deloitte.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα