Πότε εκπίπτουν οι δαπάνες έρευνας από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών

Εγκύκλιος
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 11:36
UPD:11:36
Icon

Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας του έτους 2012 θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εφόσον για αυτές εκδοθεί σχετική βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι τις 31.12.2013.

Αυτό διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ με την υπ. αρ. ΠΟΛ 1169/2013 εγκύκλιό του, με αφορμή σχετική ερώτηση. Οπως τονίζει, «προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μη αναγνώρισης των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που έχουν πραγματοποιήσει μέσα στη χρήση 2012 οι επιχειρήσεις, γίνεται δεκτό ότι οι εν λόγω δαπάνες αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στη χρήση 2012 (οικονομικό έτος 2013) για τις οποίες θα εκδοθεί σχετική βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία της Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός του οικείου οικονομικού έτους, ήτοι μέχρι τις 31.12.2013».

Γυμναστές και αυτοδύτες

Διευκρινίσεις για την υπαγωγή ή μη στο ΦΠΑ υπηρεσιών που παρέχουν καθηγητές φυσικής αγωγής και αυτοδύτες παρέχει το ΥΠΟΙΚ. Σε εγκυκλίους που εξέδωσε χθες διευκρινίζει τα ακόλουθα: * Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή/ Δραστηριότητα» ή «Ειδική Φυσική Αγωγή» απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται με όρους που, κατά τα ανωτέρω, δημιουργούν δεσμούς εξάρτησης ή παρέχονται σε παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

* Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών και τις υπηρεσίες που παρέχει η σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει πως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες από το φορέα υπηρεσίες αφορούν εκπαίδευση εκπαιδευτή αυτοδυτών ή επαγγελματία ναυαγοσώστη, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα