Βερνίκος Κόττερα: Απάντηση σε επιστολή του ΧΑ

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2003 20:03
UPD:20:07

Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. και μέχρι να ετοιμάσει αναλυτική απάντηση στα αιτήματά του Χ.Α., η εταιρία, αποστέλλει Δελτίο Τύπου της 24ης Οκτωβρίου 2002, που είχε εκδώσει, στα πλαίσια της παρουσίασής της στο Σ.Μ.Ε.Χ.Α., προκειμένου να ενημερώσει έγκαιρα το επενδυτικό κοινό για την πορεία της. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η εταιρία θα επανέλθει σε μία προς μία απάντηση στα αιτήματά του Χ.Α.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ VERNICOS YACHTS ΣΤΟ Σ.Μ.Ε.Χ.Α.

Συνεχίστηκε το πρόγραμμα παρουσιάσεων που οργανώνει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών με την παρουσίαση της VERNICOS YACHTS.

Ο κος Γεώργιος Βερνίκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., ανέπτυξε τις δραστηριότητες και τις προοπτικές της Εταιρείας και παρουσίασε τα οικονομικά της δεδομένα σε ακροατήριο από εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιριών (χρηματιστηριακούς εκπροσώπους και αναλυτές), που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την όλη παρουσίαση.

Η VERNICOS YACHTS ιδρύθηκε το 1975 από μία ομάδα νέων ανθρώπων με πάθος για τη θάλασσα, που οραματιζόντουσαν μια εταιρεία αντάξια του ωραιότερου φυσικού περιβάλλοντος στον κόσμο, της ελληνικής θάλασσας. Στη διάρκεια των ετών η VERNICOS YACHTS εδραίωσε στη συνείδηση του απαιτητικού τουριστικού κοινού το γιώτιγκ στις ελληνικές θάλασσες και ανέπτυξε μια συνεχή πρωτοποριακή δράση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καθιέρωση για πρώτη φορά προγραμμάτων δανειοδότησης, ώστε το σκάφος να είναι προσιτό σε όλους, π ρώτη παγκόσμια στο χώρο της εισήχθη σε Χρηματιστήριο και πρώτη στον κόσμο πιστοποιήθηκε με ISO 9001.

Σήμερα η Εταιρεία έχει μετατραπεί σε Εταιρεία Συμμετοχών με την επωνυμία ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. και διακριτικό τίτλο VERNICOS YACHTS & HOLDINGS.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2001, παρουσιάστηκε αύξηση 12% στον κύκλο εργασιών της Εταιρείας και 83% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών. Η Γενική Συνέλευση της 26ης Ιουνίου 2002 ενέκρινε την καταβολή μερίσματος 0,04 Ευρώ ανά μετοχή ή 13,63 Δρχ.

Με βάση τα αποτελέσματα της 30ης Ιουνίου 2002, εμφανίζεται ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών να διαμορφώνεται στα 9.213.137 Ευρώ, έναντι 7.974.468 Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2001, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 15%.

Παρόλα αυτά, από το Σεπτέμβριο του 2001 σειρά γεγονότων έχουν επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας και παρά τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2002, τα οποία θα δημοσιευτούν μέσα στις νόμιμες προθεσμίες, προβλέπεται ότι τα τελικά αποτελέσματα του 2002 θα είναι αρνητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, που είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας τον Ιούνιο 2002, δεν έχει πραγματοποιηθεί και έχει αναβληθεί μέχρι να παρατηρηθεί βελτίωση του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος.

Εκτιμάται ότι ιδιαίτερα δυσμενείς συγκυρίες στο διεθνές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον επηρεάζουν αρνητικά και την Ελληνική Οικονομία. Η αυξημένη γενική αβεβαιότητα αλλά και η ανασφάλεια στο επενδυτικό κοινό έχουν επηρεάσει συνολικά τις δραστηριότητες της Εταιρείας. Η εκτίμηση ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 θα υπήρχε μια καλυτέρευση του κλίματος μετατέθηκε για το πρώτο εξάμηνο του 2003, πιθανόν και αργότερα.

Εξαιτίας της σημερινής χρηματιστηριακής συγκυρίας, μια εταιρεία του μεγέθους της ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ., όντας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας, χωρίς να έχει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια χρηματιστηριακή Αγορά. Επιπλέον νέες διατάξεις, εγκύκλιοι και νόμοι, όπως η Εταιρική Διακυβέρνηση, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, κλπ, επιβαρύνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας. Είμαστε όμως διατεθειμένοι να υποστούμε αυτό το κόστος, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή η χρηματιστηριακή καχεξία θα ξεπεραστεί.

Η Εταιρεία πιστεύει ότι οι τομείς που δραστηριοποιείται -και ιδιαίτερα η θάλασσα και ο τουρισμός- είναι τομείς που η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και ότι η σημερινή απαισιόδοξη εικόνα κάποια στιγμή θ’ αντιστραφεί. Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία θα συνεχίσει με επιμονή να επενδύει, ιδιαίτερα σε σύγχρονα σκάφη, σε στρατηγικά σημεία στο Αιγαίο και στο διεθνές μάρκετινγκ, με στόχο η εμπορική επωνυμία VERNICOS YACHTS να είναι πράγματι leader της Aγοράς και να είναι σε θέση να καρπωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό μιας αντιστροφής του κλίματος.

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθούν τα εξής σημεία:

α) Από την πλευρά της ζήτησης έχει επαναληφθεί επανειλημμένα το φαινόμενο όταν υπάρχει μια περίοδος στέρησης, ν’ ακολουθείται από μια περίοδο με αυξημένη ζήτηση από ανθρώπους οι οποίοι, είτε γιατί ανέβαλαν την απόφασή τους να επισκεφθούν τη χώρα μας, είτε γιατί βελτιώνονται σημαντικά οι υπηρεσίες και οι τιμές λόγω της περιόδου της στέρησης. Επιπρόσθετα η προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 δημιουργεί από μόνη της μια σημαντική δυναμική που, παρόλο που έχει καθυστερήσει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πραγμ ατοποιηθεί.

β) Ο τομέας των Ακτών, που η Εταιρεία μας έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα έντονα, συμμετέχοντας σε εταιρείες που διαχειρίζονται τις Πλαζ Βούλας Α’, Β’ και Βάρκιζας, προβλέπεται ν’ αναπτυχθεί σημαντικά, με καλά οικονομικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα από το 2004.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν τη Διοίκηση και τα στελέχη της ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και τους διαβεβαίωσε ότι όλοι θα συνεχίσουν ν’ αγωνίζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη της εταιρείας, την οποία ιδιαίτερα πιστεύουν".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα