Μπαράζ κακών μαντάτων

Αρνητικό κλίμα πολιτικά και οικονομικά
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:47

ΠΤΩΣΗ κατέγραψε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης εν μέσω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, μιας σειράς εταιρικών προειδοποιήσεων και των στοιχείων για αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ομιλία επίσης του Αμερικανού προέδρου που είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ αύξησε τη νευρικότητα στην αγορά. Την ίδια στιγμή οι προειδοποιήσεις από τον Ομιλο Raytheon, τη φαρμακοβιομηχανία Schering-Plough και τη Tyson Foods άσκησαν πιέσεις στις μετοχικές τιμές.

«Για να ενισχυθεί η αγορά οι επενδυτές θα πρέπει να δουν τις επιχειρήσεις να αρχίσουν ξανά επενδύσεις. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί πριν να επιλυθεί η κρίση στο Ιράκ», αναφέρει αναλυτής της CIBC World Markets.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 101,61 μονάδες, ποσοστό 1,31%, φθάνοντας στις 7.673,99 μονάδες. Με απώλειες 11,51 μονάδων, ποσοστό 0,88%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.302,89 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχθηκαν νέες πιέσεις για να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας, αντανακλώντας την απογοήτευση των επενδυτών για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη και τις ανακοινώσεις απογοητευτικών ειδήσεων από τις Swiss Life, Aegon.

Το κλίμα στις αγορές της Ευρώπης επιδεινώθηκε περισσότερο έπειτα από τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι επενδυτές έδειξαν ανήσυχοι περιμένοντας τη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ξημερώματα Παρασκευής.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,9% και 1,7% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί στις 739 μονάδες, στο χαμηλότερο από τις 21 Ιανουαρίου 1997.

Aβεβαιότητα

Εμπειρογνώμονες της αγοράς επεσήμαναν πως το επενδυτικό κλίμα είναι πολύ αρνητικό, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα τόσο για τις γεωπολιτικές όσο και για τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς.

Η ελβετική Swiss Life ξάφνιασε δυσάρεστα τις αγορές, προειδοποιώντας για διπλάσιες ζημιές του 2002, είδηση η οποία πίεσε τη μετοχή της εταιρείας κατά 11,9% χαμηλότερα. Μεγάλες ήταν οι απώλειες (-10,5%) και της ολλανδικής ασφαλιστικής Aegon μετά την ανακοίνωση μείωσης του μερίσματος.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Old Mutual (-7,8%), Vivendi Universal (-4,3%), Suez (+3,7%), Havas (+13,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα