«Κοντά» σε συμβιβασμό για τους ηλιακούς συλλέκτες Ε.Ε. και Κίνα

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 15:27
UPD:15:38
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Προς την επίτευξη συμφωνίας για τις τιμές των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών οδεύουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πεκίνο προκειμένου να επιλυθεί η διένεξη που είχε προκύψει ανάμεσά τους, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Στόχος των δύο πλευρών είναι να συμφωνηθεί μια κατώτατη τιμή για τους κινεζικούς εισαγωγείς που θα είναι υψηλότερη από το κόστος παραγωγής των προϊόντων αυτών, αναφέρουν πηγές ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις.

«Η αρχιτεκτονική της συμφωνίας είναι εκεί», είπε μία πηγή η οποία είναι ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τις αναφορές ενός δεύτερου προσώπου, η συμφωνία η οποία προτάθηκε προβλέπει μια ποσόστωση ηλιακών συλλεκτών οι οποίοι θα μπορούσαν να πωλούνται σε τιμή κατώτερη του κόστους της παραγωγής τους στην Κίνα. Αναλυτές αναφέρουν ότι το κόστος αυτό ανερχόταν σε περίπου 0,44 ευρώ το βατ το 2012.

Σύμφωνα με την υπό συζήτηση πρόταση, οι ηλιακοί συλλέκτες που ξεπερνούν τη συμφωνημένη ποσόστωση θα υπόκεινται στην ενδεχόμενη επιβολή δασμών, το επίπεδο και το ύψος των οποίων τελούν ακόμη υπό συζήτηση, σύμφωνα με μια τρίτη πηγή η οποία είναι ενήμερη για το περιεχόμενο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα