Αρνητικό ρεκόρ είκοσι ετών στο Τόκιο

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2003 10:13
UPD:10:36

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ του 1983 υποχώρησαν σήμερα οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου εν μέσω έντονων ανησυχιών για το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στον Κόλπο και για τις συνέπειές του στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι, εάν χρειαστεί, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ «χωρίς την έγκριση κανενός» http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/07/293468.htm .

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να επιτεθούν στο Ιράκ ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων τους. Το κόστος από την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην ήδη εξασθενημένη αμερικανική οικονομία. Οι ανησυχίες αυτές προκαλούν πλήγμα στους ιάπωνες εξαγωγείς», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ιάπωνας αντικριστής.

Οι μετοχές της Honda και της Sony, εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά, υποχώρησαν κατά 3,64% και 1,85% αντιστοίχως.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής Intel, της κορυφαίας εταιρείας μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, ότι τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο θα είναι κατώτερα των προβλέψεων. Η μετοχική τιμή της ομοειδούς εταιρείας Advantest υποχώρησε κατά 6,61%.

Ο Nikkei σημείωσε πτώση κατά 225,03 μονάδες ή 2,69% και διαμορφώθηκε στις 8.144,12 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1983. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 2,62%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 796,17 μονάδες –στο κατώτερο σημείο από τον Αύγουστο του 1984- μειωμένος κατά 2,46%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα