Εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο η οριστική έγκριση
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 14:44
UPD:14:51
REUTERS/VINCENT KESSLER

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την υιοθέτησή του αφού πέτυχε πρώτα μια μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των πιστώσεων.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν μια πολιτική απόφαση (μη νομοθετικό ψήφισμα), η οποία έλαβε 474 ψήφους έναντι 193 και 42 αποχών, εν αναμονή της ψηφοφορίας για την οριστική έγκρισή του, που θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διασφάλισε την ικανοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων του, μεταξύ των οποίων σχεδόν πλήρη ευελιξία για τη μεταφορά αδιάθετων κεφαλαίων στην πορεία των ετών (πιστώσεις πληρωμών) και μεγάλη ευελιξία στις αναλήψεις υποχρεώσεων τόσο αναφορικά με τα έτη όσο και με τις κατηγορίες εξόδων.

Η ευελιξία αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα χρησιμοποιείται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, ειδικά τώρα που οι ετήσιοι προϋπολογισμοί θα μειωθούν.

Ένα βασικό επίτευγμα του Κοινοβουλίου ήταν η εισαγωγή μίας «διάταξης αναθεώρησης», προκειμένου να δοθεί στο επόμενο σώμα του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους για τον προϋπολογισμό, με τον οποίο διαφορετικά θα είχαν δεσμευτεί μέχρι το τέλος της θητείας τους.

Το Συμβούλιο ξεκαθάρισε πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του για κάλυψη των εκκρεμών πληρωμών για το 2013, οι οποίες υπολογίζονται σε 11,2 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των κρατών μελών θα λάβουν επίσημη απόφαση για την πρώτη δόση των 7,3 δισ. ευρώ μέχρι τις 9 Ιουλίου το αργότερο και θα αποφασίσουν στις αρχές του φθινοπώρου για τη δεύτερη δόση.

Το Κοινοβούλιο δε θα δώσει την έγκρισή του στον Κανονισμό του νέου ΠΔΠ ούτε θα υιοθετήσει τον προϋπολογισμό για το 2014 μέχρις ότου υιοθετηθεί από το Συμβούλιο αυτός ο διορθωτικός προϋπολογισμός, που θα καλύψει το υπολειπόμενο έλλειμμα όπως αυτό αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους θα αυξηθεί από 2,5 σε 3,5 δισ. ευρώ. Το επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση για το πρόγραμμα διανομής φαγητού.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα