Μπαρόζο: Κινδυνεύει η αξιοπιστία της Πορτογαλίας

Ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάταση ο Ντάισελμπλουμ
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 13:50
UPD:15:21
REUTERS/VINCENT KESSLER

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Έκκληση προς την Πορτογαλία να δράσει γρήγορα προκειμένου να ανακτήσει την πολιτική της σταθερότητα, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θέτει σε κίνδυνο την οικονομική της ανάκαμψη.

«Η αρχική αντίδραση των αγορών καταδεικνύει το προφανές ρίσκο να τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοοικονομική αξιοπιστία που κέρδισε πρόσφατα η Πορτογαλία λόγω της τρέχουσας πολιτικής αστάθειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αυτή η λεπτή κατάσταση απαιτεί ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους ηγέτες», προσθέτει.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την εκτίμηση ότι η Πορτογαλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στη χώρα αλλά εκτίμησε ότι θα σταθεροποιηθεί.

«Θεωρώ ότι η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί και ότι η Πορτογαλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Πεπεισμένο ότι η Λισαβόνα θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εμφανίζεται το Βερολίνο.

REUTERS

«Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι η Πορτογαλία θα παραμείνει στο συμφωνημένο δρόμο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζει αυτό το δρόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτηρίζοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η πορτογαλική κυβέρνηση ως σήμερα «εντυπωσιακές».

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, αλλά επειδή φθάνει στη ρίζα των προβλημάτων, οδηγείται στην επιτυχία», πρόσθεσε.

Οι απροσδόκητες παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ και του υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας προκάλεσαν μια σοβαρή πολιτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα θα δεχθεί αύριο τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή.

«Ενώπιον της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την υποβολή των παραιτήσεων του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εξωτερικών [...] ο πρόεδρος συναντάται αύριο (Πέμπτη) με τον πρωθυπουργό και κατόπιν θα κάνει δεκτούς (τους ηγέτες) των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας.

 




 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα