Μετρίασαν τις αρχικές απώλειες

Πτώση και στην Ευρώπη με εξαίρεση τη Φραγκφούρτη
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2003 00:01

EΝΤΟΝΗ νευρικότητα επικράτησε στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι μετοχικές τιμές άνοιξαν με μεγάλη πτώση, στον απόηχο των νέων στοιχείων ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσαν απρόσμενη πτώση το Φεβρουάριο.

Η είδηση όμως ότι αμερικανικές και πακιστανικές αρχές βρίσκονται κοντά στη σύλληψη του ηγέτη της αλ Κάιντα, μπιν Λάντεν, μετρίασε τις αρχικές απώλειες. «Υπήρξε κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον μετά την είδηση περί επικείμενης σύλληψης του μπιν Λάντεν.

Οι ανησυχίες όμως σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ επισκιάζουν κάθε άλλο γεγονός αυτή τη στιγμή», επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς. Οι μετοχές του τομέα ημιαγωγών υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Intel ότι τα έσοδα πρώτου τριμήνου θα είναι είτε στάσιμα είτε χαμηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Με εξαίρεση τη Φραγκφούρτη, που λόγω διάρκειας συνεδρίασης πρόλαβε να ακολουθήσει τη θετική τροχιά της Wall Street, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα εξαετίας λόγω των φόβων για πόλεμο στο Ιράκ και των ανησυχιών για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,2% και 1,9%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πέφτει στις 722 μονάδες και το δεύτερο κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Από τους εθνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες μόνο ο ισπανικός ΙΒΕΧ και ο ιταλικός ΜΙΒ-30 δεν έχουν διασπάσει ακόμη τα χαμηλά της εξαετίας, στα οποία βρέθηκαν πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ ο γαλλικός δείκτης των 40 επιλεγμένων μετοχών έγινε ο τελευταίος που κατέγραψε νέα χαμηλά ρεκόρ.

Ολα δείχνουν πως ο χειρότερος εφιάλτης των αγορών, παράταση της αβεβαιότητας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, θα γίνει πραγματικότητα καθώς η αμερικανο-βρετανική συμμαχία δεν δείχνει ικανή να ξεπεράσει τα εμπόδια που προβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην έγκριση ψηφίσματος που θα επιτρέπει τη χρήση βίας κατά του Ιράκ.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Aegon, Vivendi Universal. Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει κάτω από τις 8.200 μονάδες προκαλώντας σοβαρά ερωτηματικά για την κεφαλαιακή επάρκεια των ιαπωνικών τραπεζών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα