Συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα έχει τις προσεχείς μέρες η ΕΣΕΕ προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων «και να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί», όπως είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης σε Επενδυτικό Φόρουμ, με θέμα: «Η ανάπτυξη που θέλουμε».
Ένα βασικό αίτημα από πλευράς ΕΣΕΕ είναι να μη ζητούν οι τράπεζες εγγυήσεις άνω του 120% της αξίας τους σε οικογενειακά και άλλα ακίνητα προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν ένα δάνειο, διότι έτσι οδηγούν τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συνέχισε την παρέμβασή του περιγράφοντας το σχέδιο ανασύστασης ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων αλλά με διαφορετική δομή και λειτουργία από αυτές που είχε στο παρελθόν.
Κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, σημαντικό ρόλο στη νέα εποχή θα έχει η αγροτική παραγωγή στην οποία θα πρέπει να δώσουμε ως χώρα τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε πως οι επενδύσεις του εξωτερικού είναι καλές, αλλά θα πρέπει να δώσουμε βάρος στις επενδύσεις του εσωτερικού.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, σημείωσε ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή από τον πρωτογενή τομέα ο οποίος μπορεί να στηρίξει και την ενίσχυση της μεταποίησης.
«Βεβαίως και η ενέργεια και οι μεταφορές και τα logistics έχουν ισχυρή αναπτυξιακή σημασία, αλλά πρέπει να δούμε τις σχετικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων γιατί οδηγούμαστε σε ανάπτυξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο κ Καββαθάς.
«Έχουμε 1.300.000 ανέργους και δεν έχει ακόμη ανοίξει η ανεργία που θα προκύψει από τον περιορισμό του δημοσίου τομέα. Πού θα απορροφηθούν όλοι αυτοί οι άνεργοι; Και τι θα γίνει με την κοινωνική συνοχή;», αναρωτήθηκε.
Κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, οι δημόσιες επενδύσεις θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του προγράμματος γιατί αποτελούν ένα από τα ελάχιστα εργαλεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε πως απαίτηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι «να ακούσει κάτι από την κυβέρνηση για τις μικρές επιχειρήσεις». «Μέχρι στιγμής δεν λέει τίποτα» πρόσθεσε «παρότι το 85% των θέσεων εργασίας προέρχεται από αυτές και παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει πλέον το θέμα».
Γ. Ζανιάς: Τροχοπέδη τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων
Στην ανάγκη σύγκλισης των επιτοκίων δανεισμού ιδιαίτερα των επιτοκίων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με τα αντίστοιχα επιτόκια χωρών της ευρωζώνης, αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θέμα: «Ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας: τρέχουσες εξελίξεις», ο κ. Ζανιάς τόνισε πως με τις σημαντικές διάφορες των επιτοκίων στην επιχειρηματική πίστη μεταξύ Ελλάδας και των χωρών της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη με τους επιθυμητούς εκείνους ρυθμούς που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της ανεργίας.
Πρόσθεσε πως στο χρονικό διάστημα που τα επιτόκια στη χώρα μας θα είναι ακόμη υψηλά, σημαντική είναι η συμβολή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΤΕΑΝ κλπ.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι θα δοθεί έμφαση σε επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε ότι η επιτυχής ολοκλήρωσή της σηματοδοτεί και ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Αναφερόμενος γενικότερα στις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά, έδωσε έμφαση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που θα έχει ως αποτέλεσμα μέχρι το τέλος το έτους να έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών, ύψους 4% του ΑΕΠ.
Στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής & Δραστηριοτήτων Εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες με την ολοκλήρωση και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, σε συνδυασμό και με τις θετικές, όπως είπε, εξελίξεις στην ελληνική οικονομία που συνδέονται με την δημοσιονομική προσαρμογή που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν πλέον γερές βάσεις.
Ειδικότερα, σημείωσε πως οι τράπεζες έχουν πλέον τα κεφάλαια που χρειάζονται για να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν εξωστρέφεια.
Από την πλευρά του ο ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μιχαήλ Μασουράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα μπορέσει να προχωρήσει σταδιακά καθώς θα αποκαθίσταται πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στην προοπτική ανάκαμψη της.
Ανέφερε ακόμη ότι οι καταθέτες στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους καθώς οι τράπεζες έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και εξέφρασε γενικότερα την αισιοδοξία του για την προοπτική επιστροφής καταθέσεων.
Ο κ. Μασουράκης ανέφερε επίσης ότι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης και εξέφρασε τη αισιοδοξία του ότι μπορεί να γνωρίσουμε ρυθμούς ανάπτυξης που ούτε καν έχουμε φανταστεί καθώς μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες απογείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας.
Πηγή: ΑΜΠΕ