Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Nikkei

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 10:01

ΠΤΩΣΗ για έκτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο κλείνοντας κάτω από το επίπεδο των 8.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1983.

Η νέα σημαντική υποχώρηση των ιαπωνικών μετοχών αποδίδεται στη μεγάλη χθεσινή πτώση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/11/300425.htm , στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν, που υπονομεύει τις ιαπωνικές εξαγωγές, και στις μόνιμες ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

«Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός για τους επενδυτές», δήλωσε στο Bloomberg ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων της Fuji Investment Management.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει η έρευνα που διενεργείται για χειραγώγηση της αγοράς από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Nikko Salomon Smith Barney, καθώς και ο έντονος προβληματισμός για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Η παρατεταμένη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τις προβληματικές τράπεζες της χώρας, καθώς ροκανίζει την αξία των επενδυτικών τους τοποθετήσεων αφαιρώντας έτσι ένα ακόμη μέρος της κεφαλαιακής τους βάσης.

Οι τραπεζικές χορηγήσεις είναι χαρακτηριστικό ότι μειώθηκαν κατά 4,8% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση. Οι χορηγήσεις από πιστωτικούς οργανισμούς μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,2%, ενώ ο δανεισμός από ξένες τράπεζες στην Ιαπωνία σημείωσε μείωση 13,7%, σε ετήσια βάση.

Το οικονομικό επιτελείο της χώρας έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει τους επενδυτές για την ευρωστία της ιαπωνικής οικονομίας σε μια προφανή προσπάθεια να ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

«Η πτώση των μετοχικών τιμών δεν πρόκειται να έχει οιεσδήποτε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία, το δε οικονομικό σύστημα της χώρας είναι σταθερό», τόνισε χθες ο υπουργός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Οικονομίας, Χέιζο Τακενάκα, μετά τη συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 179,83 μονάδες ή 2,24% και διαμορφώθηκε στις 7.862,43 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 770,62 μονάδες μειωμένος κατά 1,77%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και πάλι οι μετοχές των εταιρειών που βασίζουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά, καθώς και ο κλάδος των ασφαλειών.

Η μετοχική τιμή της Sony σημείωσε πτώση της τάξεως του 2,86%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 17 μηνών.

Ο τίτλος του ασφαλιστικού ομίλου Millea Holdings υποχώρησε κατά 4,07%.

Μεγάλη πτώση (3,37%) σημείωσε τέλος και η μετοχή της NTT DoCoMo. Η υπ΄ αριθμόν ένα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία συνήψε συμφωνία συνεργασίας

με τη Samsung Electronics για την ανάπτυξη κινητών τηλεφώνων με πρόσβαση στις υπηρεσίες Διαδικτύου i-mode, τα οποία προορίζονται για αγορές εκτός Ιαπωνίας. Οι συσκευές θα παρουσιαστούν στις αγορές στις αρχές του 2004. Οι υπηρεσίες i-mode της ΝΤΤ σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία με 37 εκατ. συνδρομητές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα