Ο χρυσός στα 1.200 δολάρια; Και όμως πριν από έξι μήνες θα ήταν ακραίο

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 14:21
UPD:14:22

Του Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy της Saxo Bank

Την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός άγγιξε και έσπασε το φράγμα των 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά, με τους επενδυτές να μειώνουν περισσότερο την έκθεσή τους στο πολύτιμο μέταλλο. Η προσπέραση των 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά,  σημαίνει επίσης ότι μια από τις ακραίες προβλέψεις της Saxo Bank για το 2013 επαληθεύθηκε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο θεωρήσαμε ότι υπήρχε η πιθανότητα, η οικονομία των ΗΠΑ να μας εκπλήξει με τις επιδόσεις της, οδηγώντας σε έναν πρόωρο τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και κατά συνέπεια σε μια μακρά περίοδο ρευστοποιήσεων για τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αλλά και τους επενδυτές Διαπραγματεύσιμων Προϊόντων (ETPs).

Το καθοριστικό σημείο ήταν και είναι η διάσπαση των 1.500 δολαρίων ανά ουγκιά που παρακολουθήσαμε τον περασμένο Απρίλιο. Από τεχνικής άποψης, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1.150 δολάρια ανά ουγκιά. Οι θέσεις πώλησης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι διακρατούμενες ποσότητες μέσω των Διαπραγματεύσιμων Προϊόντων μειώθηκαν  στους 2.048 τόνους, από τους 2,632 τόνους που είχαν φθάσει το Δεκέμβριο (πηγή Bloomberg).

Η επόμενη ημέρα

Πραγματικά εκπλήσσομαι από το εύρος των απωλειών στο χρυσό, όμως μετά από ένα 12-ετές ανοδικό ράλι, ο εφησυχασμός στην συγκεκριμένη  αγορά ήταν αδικαιολόγητος και οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την αντιστροφή της τάσης και την επίδραση της στο χρυσό και στο ασήμι. Παρά τη διόρθωση σε άλλους κλάδους εμπορευμάτων, τα πολύτιμα μέταλλα βρίσκονται ακόμα σε περίοδο ρευστοποιήσεων, ενώ οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων και το εξασθενημένο δολάριο, δεν μπόρεσαν να μεταβάλλουν το κλίμα. Προκαλεί εντύπωση όμως, το γεγονός ότι από την περασμένη Τετάρτη το ασήμι ξεπέρασε σε επιδόσεις το χρυσό.

Είναι πρόωρο να κρίνουμε εάν πλησιάζουμε προς το τέλος της πτωτικής τάσης, όμως τα επίπεδα τιμών, 1.150-1.155 δολαρίων ανά ουγκιά, αναδεικνύονται σε ισχυρά στηρίγματα, αποτελώντας την κατά 61.8% διόρθωση στο ανοδικό ράλι του 2008-2011. Παρόλα αυτά για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω, θα πρέπει να δούμε μια κίνηση της τιμής πάνω από τα 1.305 δολάρια ανά ουγκιά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα