Το ΥΠΟΙΚ για τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση των Ελληνικών Αλυκών

Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 10:55

Σε συμβούλους θα ανατεθεί η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.».

Οι σύμβουλοι θα επιφορτισθούν και με την εκπόνηση μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του συνόλου των δραστηριοτήτων της , τη λογιστική απεικόνισή τους και την υποβολή εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης έως και του συνόλου των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», που ιδρύθηκε το 1988 και αποτελείται από επτά αλυκές.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερωτήσεων των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Μωραϊτη, Νίκου Καραθανασόπουλου και Χρήστου Κατσώτη και της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, «κύριος στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που θα συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η μεταφορά επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό τους, θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, οδηγώντας σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Οι βουλευτές που κατέθεσαν τις ερωτήσεις επισημαίνουν ότι στις «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» το δημόσιο ελέγχει το 55% της εταιρείας, το 20% ανήκει στους δήμους και το 25% στην εταιρεία ΚΑΛΑΣ πως οι ελληνικές αλυκές είναι ο μοναδικός παραγωγός άριστης ποιότητας θαλασσινού αλατιού, με σημαντικά κέρδη.

Για τον λόγο αυτόν, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η εταιρεία «έχει μπει στο μάτι επιχειρηματικών ομίλων» και συμπληρώνουν ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται προς όφελος του λαού.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει στη δική της ερώτηση ότι η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.» παράγει άριστης ποιότητας πρωτογενές θαλασσινό αλάτι και διαχειρίζεται επτά αλυκές ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτή της πόλης του Μεσολογγίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στη γενικότερη αύξηση της δυναμικής του κλάδου ενώ η διαπιστωμένη κερδοφορία της τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει την καλή διαχείριση τόσο σε οικονομικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο», αναφέρει η κ. Φούντα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα