Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2003 12:30

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται σήμερα οι τιμές του αργού, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία -εξαιτίας της γαλλορωσικής απειλής για άσκηση βέτο- υποχρεώνονται να καθυστερήσουν την πραγματοποίηση ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη διατύπωση τελεσιγράφου στη Βαγδάτη, προκειμένου να αφοπλιστεί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προειδοποίησε χθες ότι χωρίς τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ δεν θα είναι νόμιμη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έχει απειλήσει πάντως να κηρύξει τον πόλεμο κατά του Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην αγορά ενέργειας του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου σημειώνει πτώση κατά 37 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 32,55 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 51 σεντς, στα 37,27 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Νουάιμι, δήλωσε ότι η αγορά είναι επαρκώς εφοδιασμένη με πετρέλαιο και ότι ο «ΟΠΕΚ δεν έχει κανένα λόγο να αυξήσει το ποσοστό της παραγωγής του».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλος ο κόσμος πληρώνει μιά δίκαιη τιμή για το πετρέλαιο», τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός, προσθέτοντας ότι «η δίκαιη αυτή τιμή θα επιτρέψει μια λογική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα