Βέλγιο: Μέτρα λιτότητας ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 23:24
UPD:23:29
REUTERS/YVES HERMAN

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο (κέντρο) κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ και πλέον ως τα τέλη του 2014, ενέκρινε το βελγικό υπουργικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο να μειωθεί το υψηλό έλλειμμα της χώρας.

Τα νέα μέτρα που υπόκεινται στην έγκριση της βουλής, περιλαμβάνουν αυξήσεις πολλών φόρων και περικοπές δαπανών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η επιβολή μιας εισφοράς αλληλεγγύης στις μεγάλες επιχειρήσεις που δίνουν μεγάλα μερίσματα, αλλά αποφεύγεται η καταβολή φόρων επί των κερδών.

Οι αμοιβές δικηγόρων δεν θα εξαιρούνται πλέον από τον ΦΠΑ (21%), ενώ ορισμένες κοινοτικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να πληρώνουν πλέον φόρο επιχειρήσεων. Η φορολογία στις τράπεζες αναμένεται επίσης να αυξηθεί.

Οι φόροι στα αλκοολούχα προϊόντα και στα προϊόντα καπνού θα αυξηθούν ελαφρά, αλλά οι δασμοί στα καύσιμα ντίζελ θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο ώστε να μην πληγούν οι εποχούμενοι και οι μετακινούμενοι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών θα δουν παράλληλα τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται συνολικά κατά 100 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε πάντως ο πρωθυπουργός της χώρας Έλιο ντι Ρούπο με τον Ντι Ρούπο, παρά τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα πρέπει να αναζητηθούν και πρόσθετα για να εξοικονομηθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι σύντομα το Βέλγιο θα βγει από την «διαδικασία υπερβολικού χρέους» της Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό στάδιο της διαδικασίας γι' αυτό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα