Ρόμπεϊ: Πλήρης στήριξη της Ε.Ε. στη Σερβία

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 17:34
UPD:17:42
EPA/ANTONIO BAT

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ υπενθύμισε στη σερβική ηγεσία την υποχρέωση που ανέλαβε για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στο διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα παράσχουν πλήρη υποστήριξη στην πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας, διαμήνυσε από το Βελιγράδι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Σερβίας στον αγώνα της για τη σύσταση ενός κράτους δικαίου, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και θα προσφέρει στο Βελιγράδι κάθε πολιτική και οικονομική υποστήριξη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ρόμπεϊ υπενθύμισε, επίσης, στη σερβική ηγεσία την υποχρέωση που ανέλαβε για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη στο διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί σε πολύ μικρότερο διάστημα απ' ό,τι απαιτείται συνήθως και η Σερβία να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου επισκέπτεται το Βελιγράδι τρεις ημέρες μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία. Συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ενώ το απόγευμα μεταβαίνει στην Πρίστινα όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα