Ιρλανδία: Σχέδιο αναπλήρωσης 30 δισ. ευρώ από τον ESM

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 12:54
UPD:13:13
EPA/PAUL MCERLANE

Η αναδρομική αξιοποίηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε μείωση του λόγου χρέος/ΑΕΠ, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί στο 123,3% το τρέχον έτος.

Σχέδιο αναπλήρωσης των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ετοιμάζει η ιρλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα δημοσίευμα του Bloomberg News.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις του ιρλανδικού ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν, το σχέδιο προβλέπει την ανάκτηση των 30 δισ. ευρώ που στοίχησε στην κυβέρνηση η διάσωση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν προσφάτως τη σύσταση ενός μηχανισμού ύψους 500 δισ. ευρώ για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Νούναν κατόρθωσε να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιτρέψει την ανταλλαγή με υποσχετική για την ανακεφαλαιοποίηση της Anglo Irish Bank Corp. Στο χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας παραμένουν, όμως, μακροχρόνια κρατικά ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η αναδρομική αξιοποίηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε μείωση του λόγου χρέος/ΑΕΠ, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί στο 123,3% το τρέχον έτος, και θα διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα