ΗΠΑ: Ελαφρά επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 17:08
UPD:17:44
EPA/JUSTIN LANE

Τα τελικά στοιχεία για τα τέλη Ιουνίου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 82,8 μονάδες.

Ελαφρά επιδείνωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ στον Ιούνιο, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλά έξι ετών όπου είχε ανέλθει τον Μάιο χάρη στην αισιοδοξία των νοικοκυριών υψηλού εισοδήματος.

Ο δείκτης που καταρτίζει το Thomson Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 84,1 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από τα υψηλά εξαετίας των 84,5 μονάδων όπου είχε ανέλθει τον Μάιο.

Τα τελικά στοιχεία για τα τέλη Ιουνίου υπερέβησαν την αρχική εκτίμηση για 82,7 μονάδες, καθώς και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 82,8 μονάδες.

«Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η [οικονομική] ανάκαμψη έχει επιφέρει μία ανοδική δυναμική και αυτό δεν αντιστρέφεται εύκολα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ρίτσαρντ Κέρτιν.

Όπως εξηγεί, η πρόσφατη πτώση στις τιμές των μετοχών και η εκτίναξη των στεγαστικών επιτοκίων δεν έχει επιβαρύνει προς το παρόν την άποψη των καταναλωτών για την οικονομία.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι οι καταναλωτές τόσο των υψηλών όσο και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων δεν προσδοκούν θεματική βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης ή δραματική μείωση της ανεργίας εντός του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα