Σε συμφωνία για την οριστικοποίηση του μακροπρόθεσμου σχεδίου προϋπολογισμού της Ε.Ε. κατέληξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ε.Ε., ύψους 1 τρισ. ευρώ περίπου.
«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω ότι σήμερα έχουμε πολιτική συμφωνία για το μελλοντικό προϋπολογισμό της Ε.Ε.», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, είναι μια καλή συμφωνία για τους πολίτες της Ευρώπης, είναι μια καλή συμφωνία για την ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε ο Μπαρόζο έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, που εκπροσώπησε τα κράτη - μέλη.
Η συμφωνία αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί από μια αυξημένη πλειοψηφία των 754 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ο Σουλτς εκτιμώντας ότι θα δοθεί γι' αυτό μεγάλη μάχη.
«Δεν είναι αυτό που θα θεωρούσα την καλύτερη λύση, όμως είναι το μέγιστο που μπορούσα και που μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη σύναψη της συμφωνίας. Ο ίδιος θα ζητήσει να τεθεί ο προϋπολογισμός προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε «πεπεισμένος» πως όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στο σχέδιο προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, αλλά η επικύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση.
Η επικύρωση του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει τις πρώτες πραγματικές περικοπές δαπανών στην ιστορία της Ε.Ε., αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για την Ελλάδα που αναμένει έως 18 δισ. ευρώ από τα πακέτα στήριξης της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020.
Η ανακοίνωση για την επίτευξη της συμφωνίας έρχεται λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με βασικότερα θέματα την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από την ύφεση.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και ηγέτες έχουν σηκώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την παρούσα σύνοδο, εν μέρει δικαιολογημένα, γιατί οι αποφάσεις που προωθούνται είναι σημαντικές και, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, είναι και συγκεκριμένες.
Ωστόσο, η έναρξη υλοποίησής τους στην καλύτερη περίπτωση τοποθετείται για τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας σε ορισμένες χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, είναι άμεσες.
Συμφωνία για τις διασώσεις τραπεζών
Σε συμφωνία κατέληξαν, εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για ένα άλλο φλέγον ζήτημα: τη σειρά επιβάρυνσης κατά την εκκαθάριση και ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως αναμενόταν μετά τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν, σε περίπτωση πτώχευσης θα επιβαρύνονται πρώτα οι μέτοχοι της τράπεζες, στη συνέχεια οι πιστωτές, ακολούθως οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό και τελευταίοι οι φορολογούμενοι.
naftemproriki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ