OMV: Δεν επελέγη ο Nabucco για το αζέρικο αέριο

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 14:44
UPD:15:48
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) φαίνεται ότι επέλεξε τελικά το Αζερμπαϊτζάν για την μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.

Την επικράτηση του TAP στη διαδικασία επιλογής του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη επιβεβαίωσε ουσιαστικά η κοινοπραξία του Nabucco με επικεφαλής την αυστριακή OMV, που είχε υποβάλει και αυτή προσφορά για την κατασκευή του αγωγού.

«Το έργο του Nabucco West δεν επελέγη», αναφέρει η OMV σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως «σκοπεύει να διαδραματίσει ρόλο στην περαιτέρω εξασφάλιση και διαφοροποίηση της παροχής αερίου στην Ευρώπη και θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές για να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες διαδρομές παροχής».

Σύμφωνα με την OMV, η κοινοπραξία που επέλεξε τον TAP έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ιταλία και την Ελλάδα.

«Το έργο του Nabucco τέλειωσε για εμάς», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της OMV Gerhard Roiss σε συνέντευξη Τύπου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι ίσως εν τέλει να κατασκευαστεί και ο Nabucco.

Ο ίδιιος διερωτήθηκε αν μπορούν πραγματικά να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ελλάδα που μαστίζεται από την ύφεση ή στην Ιταλία που υπάρχει άφθονη προσφορά αερίου. «Το ερώτημα για το εάν αυτό αποτελεί προκάλυμμα πολιτικής απόφασης είναι κάτι που θα το κρίνετε εσείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην κοινοπραξία του TAP μετέχουν η βρετανική BP και η νορβηγική Statoil με ποσοστά από 25,5% καθώς και οι SOCAR (Αζερμπαϊτζάν, 10%), Total (Γαλλία, 10%), LukAgip (ιταλική Eni και ρωσική LUKoil, 10%), ΝIOC (Ιράν, 10%) και TPAO (Τουρκία, 9%).

Το αζέρικο κοίτασμα Shah Deniz II στην Κασπία, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, αναμένεται να τροφοδοτεί ετησίως με 6 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου την Τουρκία και με 10 bcm την Ευρώπη.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα