Πτώση 0,94% σημείωσε ο Nikkei

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 10:01
UPD:27/11/2013 10:45

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν σήμερα οι ιαπωνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα με την οποία υποδέχθηκαν οι επενδυτές τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ιάπωνες υπουργοί και κεντρικοί τραπεζίτες συγκάλεσαν χθες συμβούλιο επιδιώκοντας την κατάρτιση δέσμης μέτρων για τη στήριξη του χρηματιστηρίου και να βοηθήσουν εκείνες τις εταιρείες -ειδικότερα τις τράπεζες- που θα αντιμετωπίσουν τεράστιες ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους με την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους, στις 31 Μαρτίου.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, περιλαμβάνουν την επιβολή ελαστικότερης νομοθεσίας για επαναγορά μετοχών από επιχειρήσεις, όπως και τη σύσταση εθελοντικών νόμων για το δανεισμό μετοχών, μια πρακτική που συνδέεται με το short selling.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Μασαγιούρο Σιοκάουα, και η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) επρόκειτο να ανακοινώσουν τα μέτρα στις 10:00 (ώρα Ελλάδος).

Περιορισμένος ήταν επίσης και ο αντίκτυπος της ανάκαμψης που σημείωσε προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης η Wall Street, ενώ η προσοχή των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη στις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η βρετανική πρόταση- που θέτει έξι όρους στον Σαντάμ Χουσεΐν- προβλέπει πως ο Ιρακινός ηγέτης θα έχει δέκα μέρες επιπλέον από τη 17η Μαρτίου, για να αποδείξει ότι το Ιράκ έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση να αφοπλιστεί http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/13/305941.htm .

Έντονες ανησυχίες προκάλεσαν επίσης δημοσιεύματα της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri Shimbun και της αμερικανικής Washington Times σύμφωνα με τα οποία η Βόρειος Κορέα σχεδιάζει τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εδάφους-θαλάσσης προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου η Βόρειος Κορέα έχει προβεί στην εκτόξευση δύο μη βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή στο πλαίσιο ασκήσεων.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 74,48 μονάδες ή 0,94% και διαμορφώθηκε στις 7.868,56 μονάδες παραμένοντας για τρίτη συνεδρίαση κάτω από το επίπεδο των 8.000 μονάδων. Από τις αρχές του οικονομικού έτους, τον προηγούμενο Απρίλιο, ο Nikkei έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 778,52 μονάδες μειωμένος κατά 0,49%.

Σημαντική μείωση σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση σημείωσε και ο ημερήσιος τζίρος, ο οποίος διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών παρά την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του γιεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/13/305991.htm . Οι μετοχές των εταιρειών Honda και Fuji Photo Film υποχώρησαν κατά 2,22% και 2,27% αντιστοίχως.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις σημειώθηκαν στον κλάδο των τραπεζών. Η μετοχή της Mizuho Financial Group Inc ενισχύθηκε κατά 5,66%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα