Αυστρία: Πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 16:04

Πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασε η κεντρώα κυβερνητική συμμαχία της Αυστρίας, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να τονώσει την οικονομία για μια περίοδο 3,5 ετών, ως τα τέλη του 2016, χωρίς όμως να διογκώσει το δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο στόχος της κυβέρνησης να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό ως το 2016 παραμένει, αλλά η κυβέρνησή του θέλει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αυξανόμενης ανεργίας.

Η Αυστρία, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση –ανερχόταν σε 4,9% τον Απρίλιο– προβλέπει ότι το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ και το χρέος της χώρας θα ανέλθει σε σχεδόν 74% του ΑΕΠ.

Το πακέτο τόνωσης της οικονομίας προβλέπει την επίσπευση δημοσίων έργων και την προώθηση της κατασκευής κατοικιών. Παράλληλα, αναμένεται να αντληθούν χρήματα από τη δημοπράτηση, τον Σεπτέμβριο, των ραδιοσυχνοτήτων που χρειάζονται οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο για να παρέχουν ταχεία ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα.

Ο αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε ότι τα 250 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθούν από τη δημοπρασία θα παραμείνουν στα έσοδα του κεντρικού προϋπολογισμού και άλλα 276 εκατ. ευρώ ή ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό από τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθεί στο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα