Θετικό κλίμα στη Ν.Υ.

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 17:00

ΑΝΟΔΟ άνω του 1% ο καθένας σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη παρά τα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% το Φεβρουάριο έναντι πτώσης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones Newswires. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι πωλήσεις λιανικής τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1% το Φεβρουάριο έναντι αύξησης 1,2% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το Σεπτέμβριο του 2001.

Δυσοίωνα ήταν τα μηνύματα και για την αγορά εργασίας, καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, αν και μειώθηκαν, παρέμειναν για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 400.000.

Στις 16:48 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 7.666,43 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,51% και ο Nasdaq στις 1.297,03 μονάδες με κέρδη 1,39%.

Οι αναλυτές αποδίδουν τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, που ξεκίνησε στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, στην ενίσχυση του δολαρίου, στο σημερινό «ράλι» των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη, καθώς και στις προσδοκίες ότι ο επικείμενος πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ θα είναι σύντομος.

Σύμφωνα με το CNN, η CIA διεξάγει «μυστικές συνομιλίες» με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στην προσπάθεια να τους πείσει να μην προβάλλουν αντίσταση σε περίπτωση επίθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί επενδυτές επιδίδονται σε κυνήγι ευκαιριών εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν υποχωρήσει οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών –κυρίως από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας- εξαιτίας της παρατεταμένης πτώσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα