Ν. Χριστοδουλάκης: Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2003 17:18
UPD:17:49

Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών σε δέκα τομείς θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία η παρατεταμένη αρνητική οικονομική συγκυρία.

«Στόχος είναι να αντέξει η ελληνική οικονομία και να διατηρηθεί η προοπτική της ανάπτυξης της», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει εισοδηματική στήριξη από τον προϋπολογισμό στους χαμηλοσυνταξιούχους, αν δυσκολέψουν οι συνθήκες. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, αλλά ούτε και σε χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε:

1. Να δοθεί βάρος στη συγκράτηση των τιμών σε βασικούς τομείς όπως στα τρόφιμα, την εστίαση και την ψυχαγωγία που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι να συγκρατηθεί ο δομικός πληθωρισμός στο 3% φέτος από 3,6% πέρυσι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά από αρμόδιες υπηρεσίες.

2. Η συγκράτηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Καμία ΔΕΚΟ, είπε ο κ. Χριστοδουλακης, δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια της πάνω από τον πληθωρισμό το 2003.

3. Να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξει επάρκεια καυσίμων και να αποφευχθεί μέσω ελέγχων η αύξηση του φαινομένου λαθρεμπορίου στην αγορά λόγω των σημερινών υψηλών τιμών των καυσίμων.

4. Να αποφευχθεί οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια στις μεταφορές.

5. Η εντονότερη προβολή της Ελλάδας στις διεθνείς τουριστικές αγορές ως χώρας ασφαλούς προορισμού για τους τουρίστες.

6. Η ενίσχυση της προσπάθειας για αύξηση των εξαγωγών με τη συμβολή και των προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών που πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

7. Η αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού του 2003, ώστε να καταστεί εφικτή η κάλυψη των εκτάκτων δαπανών που θα προκύψουν ή που έχουν ήδη προκύψει. Στο σημείο αυτό ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι στις έκτακτες αυτές δαπάνες μπορεί να περιλαμβάνεται το κόστος από την εισοδηματική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες, αν δυσκολέψει η κατάσταση.

8. Η επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του Γ' ΚΠΣ. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, να εισρέουν στη χώρα 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

9. Η εντατικοποίηση της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων.

10. Η εντατικοποίηση της εφαρμογής των προγραμμάτων απασχόλησης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα