Γ. Μαυραγάνης: Σε εξέλιξη έλεγχοι, έρχονται μέτρα για τις offshore

Πάνω από 6.575 οι εξωχώριες εταιρείες με ακίνητα στην Ελλάδα
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 14:53
UPD:14:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης κοιτά τις σημείωσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής.

Στις 6.575 ανέρχονται οι εξωχώριες εταιρείες με ακίνητα στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις εκατοντάδες offshore που υπάρχουν στο Κρανίδη και την Κύμη, λέγοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στις πρώτες 375 υποθέσεις, έχουν βεβαιωθεί 40 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 6 εκατ. ευρώ φόροι.

Υπενθύμισε ακόμη ο Γ. Μαυραγάνης ότι με δική του εντολή καταγράφηκαν οι offshore που διαθέτουν ή διέθεταν ακίνητα στην Ελλάδα και βρέθηκαν 6.500 εταιρείες και στη συνέχεια μεταβιβάσθηκε η αρμοδιότητα του ελέγχου σε μεγαλύτερο ελεγκτικό κέντρο για να είναι αποτελεσματικότερος.

Για τις offshore που βρίσκονται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσοι ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι το ΣΔΟΕ ξεκίνησε να διενεργεί 102 ελέγχους, εκ των οποίων τους 88 διενεργεί το ΣΔΟΕ Αττικής και τους 14 το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τώρα είναι στη φάση της ταυτοποίησης των προσώπων με τις offshore. Ήδη υπάρχουν συμφωνίες με 3 χώρες που έχουν offshore (π.χ. Γιβραλτάρ) και ετοιμάζουμε και άλλες (π.χ. Άγιος Μαυρίκιος).

«Έχει ξεκινήσει συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο Γ. Μαυραγάνης, δίνοντας έμφαση στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου πλέον καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής υποθέσεων με ανάλυση κινδύνου.

Μάλιστα, συμπλήρωσε, ότι στο υποσύστημα του μητρώου TAXIS έχουν βρει πλέον τα αλλοδαπά πρόσωπα με ακίνητα στην Ελλάδα και «πολύ σύντομα, στο νέο φορολογικό νόμο, έρχονται μέτρα» για τις offshore. Ένα από τα μέτρα που ενδέχεται να θεσπιστούν είναι να μην αναγνωρίζονται ως εκπίπτουσες δαπάνες, εκείνες οι δαπάνες που πραγματοποιεί αλλοδαπή επιχείρηση με έδρα σε κράτος που δεν συνεργάζεται με τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Π. Λαφαζάνης: Κάνετε μια μεγάλη τρύπα στο νερό

«Κάνετε μία μεγάλη τρύπα στο νερό», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης καταλογίζοντας έλλειψη πολιτικής βούλησης να ελεγχθούν οι offshore.

Ανέφερε δε ότι κατά την χθεσινή επίσκεψή του στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο διαπίστωσε ότι «έχουν γίνει ελάχιστοι έλεγχοι. Τους είπα ότι με αυτό τον ρυθμό θα τελειώσετε το 2030 – 2040».

Και για το Κέντρο Μεγάλου Πλούτου επεσήμανε: «μόλις χθες μετακόμιζαν από του Γκύζη σε κτήριο στο Μαρούσι που νοικιάσατε από τον επιχειρηματία Βωβό. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση σε ελέγχους. Φοβούμαι ότι γίνονται συνεχώς μεταθέσεις ελέγχων από υπηρεσία σε υπηρεσία για να μην γίνονται έλεγχοι».

Ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις καταγγελίες του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα ότι 3 offshore στον Πολύγυρο χρωστούν 23 εκατ., ενώ εργάτης στο Φάληρο έχει 14 offshore στο Κρανίδι και αναρωτήθηκε «ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές και δεν ελέγχονται; Πολιτικοί; Εκδότες; Μεγαλοδημοσιογράφοι; Εφοπλιστές;».

Το συμπέρασμα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι το φορολογικό σύστημα είναι δομημένο για να παρέχει φορολογική ασυλία, ενώ «δίπλα έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα που καλύπτει προκλητικά και πλήρως την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή».

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Συντονιστικό όργανο για τις απάτες των offshore 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοϊδης ζήτησε να συσταθεί «συντονιστικό όργανο που θα καταπολεμήσει τις απάτες των offshore».

Αρτ. Ματθαιόπουλος: Η Ελλάδα έχει καταντήσει offshore εταιρεία ξένων επενδυτών

«Η Ελλάδα έχει καταντήσει offshore εταιρεία ξένων επενδυτών, που κατάντησαν τη χώρα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το ίδιο έκαναν και τα κόμματα που πήραν κρατικές επιδοτήσεις και δεν τα επέστρεψαν στο κράτος», εκτίμησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος.

Σπ. Χαλβατζής: Αυταπάτη τα περί ελέγχου σε εθνικό επίπεδο

«Τα 15 ερωτήματα που θέτει η επερώτηση κινούνται στη λογική της διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος», εκτίμησε από το ΚΚΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Σπ. Χαλβατζής, προσθέτοντας ότι είναι «αυταπάτη και αποπροσανατολισμός ότι μπορεί να υπάρξει έλεγχος σε εθνικό επίπεδο ή από την ελληνική κυβέρνηση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα