Θεαματική αλλαγή κλίματος

Αλματα σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:35

EΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο κατέγραψε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές, όπως αυτές της General Electric, που είχαν υποχωρήσει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα εξαμήνου κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στα Ηνωμένα Εθνη, όπου η διπλωματία έχει κορυφωθεί προς αναζήτηση λύσης στην κρίση του Ιράκ.

Αναλυτές απέδωσαν το ράλι της αγοράς σε φήμες που διέρρευσαν από το CNN ότι ανώτατοι Ιρακινοί αξιωματούχοι πιστεύεται ότι έχουν ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις με σκοπό να μην υπάρξει αντίσταση σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν την άνοδο αυτή προσωρινή, εφόσον δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 269,68 μονάδες, ποσοστό 3,57%, φθάνοντας στις 7.821,75 μονάδες. Με άνοδο 61,53 μονάδων, ποσοστό 4,81%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.340,77 μονάδες.

Θεαματική αλλαγή κλίματος σημειώθηκε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κάλυψαν και με το παραπάνω τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας εκμεταλλευόμενα την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η βελγική Fortis και τα σενάρια μη πολέμου στο Ιράκ.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές είδαν με ανακούφιση το χρηματιστήριο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να κερδίζει σημαντικό έδαφος.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 5,7% και 6,3%, αντίστοιχα, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστιαία ημερήσια κέρδη από τα μέσα Οκτωβρίου 2002. Οι δείκτες είχαν κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002 την Τετάρτη.

Ο πρώτος δείκτης καταγράφει απώλειες 16% φέτος, επεκτείνοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης τριετίας.

Θετικό αντίκτυπο είχαν στην αγορά οι προβλέψεις αναλυτών για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών στη διάρκεια του 2003 που, παρότι ψαλιδισμένες, θέλουν άνοδο της τάξης του 41% στη Φραγκφούρτη, 31% στο Παρίσι και 7% στο Λονδίνο.

Η μετοχή της Fortis εκτινάχθηκε 23,6% στα 11,46 ευρώ, δίνοντας σημαντικές ανάσες στον πολυπαθή τομέα ασφαλειών. Οι μετοχές των Aegon, ING, Axa κατέγραψαν κέρδη άνω του 13%, ενώ η ολλανδική κατασκευαστική Volker Wessels Stevin είδε την μετοχή της να εκτινάσσεται 56%.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη για τις Delhaize (26,7%), Reed Elsevier, Granada, Reuters, Deutsche Telekom (8%), ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των Corus (-33%), Alstom (-6,6%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα