Υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 08:22

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα η τιμή του αργού πετρελαίου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, μετά την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους να παρατείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ, το οποίο αντλεί το 3% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

«Ο Τζωρτζ Μπους αναζητά διπλωματική λύση», ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ.

ΗΠΑ και Βρετανία προσπαθούν να πείσουν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμφωνήσουν για την προθεσμία αφοπλισμού του Ιράκ, στις 17 Μαρτίου. Η Γαλλία και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν πει ότι θα μπλοκάρουν μία δεύτερη απόφαση, η οποία θα επιτρέπει την έναρξη του πολέμου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Απριλίου υποχώρησε κατά 69 σεντς, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 35,32 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 35,47 δολ. το βαρέλι στις 10:59' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Χθες η τιμή του έπεσε κατά 4,8% φθάνοντας στα 36,01 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 12 Απριλίου του 2002.

Οι τιμές πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, αναρριχήθηκαν περίπου 25% κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, καθώς οι φόβοι για έναν πόλεμο στο Ιράκ συνέπεσαν με τη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ.

Οι προμήθειες την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 1,4%, φθάνοντας στα 269,8 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ, ενώ τα αποθέματα ήταν 16% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ένα χρόνο πριν και πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 28 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα