Συνεχίστηκε το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές

+7,25% o δείκτης CAC 40 στο Παρίσι
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2003 19:11
UPD:19:18

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο σημείωσαν και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω προσδοκιών περί αποτροπής του επαπειλούμενου πολέμου στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί την Κυριακή στις Αζόρες για να συζητήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ισπανίας «τις προοπτικές ειρηνικής επίλυσης της κατάστασης».

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 3,3% και έφθασε τις 3.601,8 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 2,95%.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε θεαματική άνοδο κατά 7,25% κλείνοντας στις 2.740,01 μονάδες. Τα συνολικά του κέρδη από την αρχή της εβδομάδας ανέρχονται σε 6,41%.

Οι μετοχές των εταιρειών Suez, Vivendi, Sodexho Alliance, Lagardere, BNP Paribas, Bouygues, Axa, Alatel και Dexia σημείωσαν άνοδο άνω του 10% η κάθε μία.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 4,67% έχοντας φθάσει τις 2.464,23 μονάδες.

Το ενδεχόμενο αποφυγής του πολέμου προκάλεσε απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, έδωσε σημαντική ώθηση στο δολάριο, ενώ επισκίασε τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και τα οποία ήταν για μία ακόμη φορά αποθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Μίσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βυθίστηκε το Μάρτιο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών.

«Νιώθουμε ήδη τις επιπτώσεις του πολέμου στις δαπάνες», δήλωσε αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi. Κι αυτό επειδή «ο πόλεμος φρενάρει τους επιχειρηματίες από τις επενδύσεις και τις προσλήψεις και οι καταναλωτές αναβάλλουν τις αγορές αγαθών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα