Τερμάτισε το μίνι ράλι στη Ν.Υ.

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη στην Ευρώπη
Σάββατο, 15 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:00:29

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ αβεβαιότητα, τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και η απειλή του πολέμου επέστρεψαν στη Wall Street, τερματίζοντας το προχθεσινό ράλι.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε αρχικά, εν συνεχεία όμως έχασε έδαφος, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν η άνοδος της Πέμπτης, κατά την οποία καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη πενταμήνου, θα συνεχιζόταν και χθες.

Η αβεβαιότητα επίσης εν όψει της έκτακτης συνόδου της Κυριακής ως μία τελευταία διπλωματική προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στο Ιράκ, είχε αντίκτυπο στην αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στο Παρίσι

Με αιχμή του δόρατος το Παρίσι (+7,25%) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πορεία θεαματικής ανάκαμψης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και εν μέσω αυξημένου όγκου συναλλαγών κάλυψαν τις απώλειες της εβδομάδας.

Η αλλαγή κλίματος αποδίδεται στην άποψη που επικρατεί πλέον στις αγορές πως ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει μικρή διάρκεια και ότι η επόμενη ημέρα θα βρει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές να επιστρέφουν στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ο δείκτης των 300

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με κέρδη 4,4% στις 756 μονάδες, έχοντας ήδη εκτιναχθεί 6% πάνω την προηγούμενη συνεδρίαση καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη στην ιστορία του. Ο δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,6% όμως παραμένει 11% κάτω από τις αρχές του έτους.

Χρηματιστές και εμπειρογνώμονες τόνισαν πως ο αυξημένος όγκος συναλλαγών αποτελεί καλό σημάδι για το μέλλον των αγορών και δημιουργεί ελπίδες πως η ανοδική τάση θα έχει συνέχεια, αρκεί τα μηνύματα που έρχονται από την κρίση του Ιράκ να συνεχίσουν να είναι ευοίωνα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Swiss Re (+18,3%), Munich Re (+14%), Axa (+17%), Bayer (-3%), Dexia (+11%), Roche Holding (+5,5%).

Το Τόκιο

Με κέρδη έκλεισε και το χρηματιστήριο στο Τόκιο, αν και σε μικρότερη κλίμακα καθώς η ιαπωνική αγορά φαίνεται πως δεν πείστηκε από τα τονωτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα