Αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2003 08:33

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά τη διορία που έδωσαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας στα Ηνωμένα Εθνη, να άρει το αδιέξοδο προκειμένου να αφοπλιστεί το Ιράκ, το οποίο αντλεί το 3% των παγκόσμιων παραγωγής πετρελαίου.

Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να αποφασίσουν σήμερα εάν η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει, είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Αζόρες, με τον πρωθυπουγρό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με τη μορφή τελεσιγράφου προς τον Σαντάμ Χουσεΐν και εξέφρασε την πίστη ότι είναι εύκολο να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Απριλίου, αυξήθηκε κατά 1,57 δολ., ποσοστό 4,4%, φθάνοντας στα 36,95 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 36,62 δολ. το βαρέλι, στις 11:39' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Την Παρασκευή, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 63 σεντς στη Ν. Υόρκη, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 35,38 δολ. το βαρέλι, καθώς έντονη ήταν η αίσθηση ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ δεν θα διαρκέσει πολύ εάν ξεκινήσει.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σε ποσοστό 25% το τελευταίο εξάμηνο, καθώς η ανησυχία ότι μία εισβολή στο Ιράκ θα επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο ήταν έντονη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα