Η Εθνική Τράπεζα κόβει σήμερα το νήμα της αύξησης κεφαλαίου

Αισιοδοξία ότι θα διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα - Ποια τα επόμενα βήματα
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 06:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Από μετόχους που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης, υπάρχει ζήτηση για πάνω από 25 εκατ. αδιάθετες μετοχές.

Αισιοδοξία για την κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής διατυπώνεται από πλευράς της Εθνικής στο φώτο φίνις της αύξησης κεφαλαίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα και παρά την πίεση του χρόνου μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε, εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα και ότι η τράπεζα μάλιστα δεν θα χρειαστεί να εκδώσει coco’s.

Ολες οι ενδείξεις είναι θετικές, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή αγορά, αφού, για παράδειγμα, από μετόχους που ασκούν τα δικαιώματα προτίμησης υπάρχει ζήτηση για πάνω από 25 εκατ. αδιάθετες μετοχές. Στοιχεία από το δίκτυο δείχνουν ενδιαφέρον από μικρούς ιδιώτες επενδυτές, ενώ έχει επιβεβαιωθεί η επενδυτική πρόθεση από την επιχειρηματική κοινότητα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου, εάν συγκεντρωθεί ποσό μεταξύ 975,6 εκατ. ευρώ και 1,17 δισ. ευρώ, δηλαδή μεταξύ του 10% και του 12% των κεφαλαιακών αναγκών, η τράπεζα δεν θα εκδώσει coco’s, ενώ εκτός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επίσης εάν μέσω της αύξησης, καλυφθεί ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 975,6 εκατ. ευρώ, οπότε και θα εκδώσει μετατρέψιμες ομολογίες.

Οι εκδόσεις

Σημειώνεται ότι, με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις 17 Ιουνίου θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο για την τυχόν έκδοση coco’s και τη διανομή των νέων μετοχών, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης μετοχών και warrants εκτιμάται για τις 25 Ιουνίου.

Στο μετοχολόγιο πριν από την αύξηση, νομικά και φυσικά πρόσωπα από το εξωτερικό είχαν το 35,54% του μετοχικού κεφαλαίου, οι ιδιώτες επενδυτές το 45,8%, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο λοιπός δημόσιος τομέας το 13,04%, ενώ σε λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και την Εκκλησία ανήκει το 5,62% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση νομοθετική ρύθμιση, δεν μπορούν να λάβουν warrants, κάτι που κατέστησε τελικώς ανέφικτη τη συμμετοχή τους στην αύξηση, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε πώληση των δικαιωμάτων τους.

Πώληση δραστηριοτήτων

Οπως επισημαίνει έκθεση της Citi για την Εθνική, το επόμενο βήμα για την τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίηση είναι η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας μέσω πώλησης διεθνών δραστηριοτήτων, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να αποδώσουν οι εργασίες από τα δίκτυά της, κάτι που εξαρτάται όμως από εξωγενείς παράγοντες, όπως το μακροοικονομικό και το τραπεζικό περιβάλλον και η εκτίμηση για την ποιότητα του ενεργητικού.

Η Εθνική είναι στο σωστό δρόμο, αλλά η πλήρης εικόνα θα αποσαφηνιστεί αργότερα, επισημαίνει η Citi που «βλέπει» και η ίδια ότι η τράπεζα θα καλύψει το 10%. Συμφωνώντας με τη διοίκηση της τράπεζας, οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 9,3% είναι επαρκής αλλά θα ήταν επιθυμητό και ένα «μαξιλάρι» της τάξης του 1 με 2% για να καλύπτει πρόσθετα ρίσκα, για παράδειγμα, από την ποιότητα του ενεργητικού και κανονιστικές αλλαγές. Κρίσιμες θα είναι πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού καθώς από τη ΝΑ Ευρώπη μπορεί να προέλθει ενίσχυση κατά 110 μονάδες βάσης.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αποτίμηση είναι «γενναιόδωρη» λόγω των προοπτικών ισχυρών κερδών για την τράπεζα, ακόμη και στην Ελλάδα σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Το 2014, η Citi προβλέπει ότι η Εθνική μπορεί να μηδενίσει τις ζημιές της, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας εκτιμάται ότι θα είναι διψήφια από το 2015 και μετά, με RoE 12%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα