Η εταιρεία Θεμελιοδομή Α.Ε. με χθεσινή της επιστολή στο Χρηματιστήριο ενημερώνει για την τροποποίηση των λογιστικών της καταστάσεων της 31.12.2002.
Η ανάγκη αυτή προκύπτει μετά από εφαρμογή των διατάξεων της διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών της 05.03.2003, για το άρθρο 29 του Ν. 3091/2002 (ΦΕΚ 330/24.12.2002).
Με την εγκύκλιο αυτή, που εκδόθηκε μετά τις 28.02.03 που ήταν η τελευταία ημέρα δημοσίευσης των προβλεπόμενων από το ΠΔ 360/85 λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών για την 31.12.02, παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρίες να αποσβέσουν τη ζημία που προέρχεται από τη συγχώνευση θυγατρικών τους εταιρειών με βάση τον ν.2166/93, είτε εφ' άπαξ είτε τμηματικά σε δύο χρήσεις με συμψηφισμό και του αποθεματικού υπέρ το άρτιο.
Ειδικότερα το δ.σ. της εταιρείας έλαβε απόφαση, στις οικονομικές καταστάσεις της 31.12.02 που συντάσσονται σύμφωνα με το ν. 2190/20 και αφορούν την οριστική λογιστική αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης και των αποτελεσμάτων της παρελθούσας χρήσης, να συμψηφιστεί το 50% της ζημίας των 21.588.423,40 ευρώ, που προήλθε από την απορρόφηση συνδεδεμένων κατασκευαστικών εταιριών με το αποθεματικό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», κάνοντας χρήση της παρ. 1 του άρθρου 29 όπως αυτό ερμηνεύτηκε με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το υπόλοιπο 50% (10.794.211,70 €) θα αποσβεστεί με τον ίδιο τρόπο στην επόμενη χρήση.
Το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α., αφού έλαβε υπ' όψη την επαναδημοσιευθείσα λογιστική κατάσταση της εταιρείας Θεμελιοδομή Α.Ε. και το σκεπτικό με βάση το οποίο η εταιρεία αποφάσισε την επανασύνταξη των λογιστικών της καταστάσεων που αφορούν την 31.12.02, αποφάσισε την ανάκληση της απόφασής του της 6.3.03 περί υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης, διότι δεν συντρέχει το κριτήριο §1.2.β της απόφασης 64 και συγκεκριμένα οι δημοσιευθείσες ζημίες ύψους 9.782 χιλιάδων ευρώ, αντιστοιχούν στο 16,5% του αμιγούς κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε την έκθεση που είχε ζητήσει στις 3.3.2003 από ειδικό εμπειρογνώμονα για τον τρόπο υπολογισμού του κύκλου εργασιών των κατασκευαστικών εταιρειών.
Κατά την έκθεση αυτή προκύπτει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα αρμοδίως ώστε να προσδιορίζεται πληρέστερα και σαφέστερα, προς αποφυγή ερμηνευτικών δυσχερειών, η διάρθρωση των λογιστικών καταστάσεων των τεχνικών εταιρειών ώστε να ενσωματώνονται κατάλληλα όλα τα στοιχεία που συνδέονται με τη συμμετοχή τους σε κοινοπραξίες.
Ο συνυπολογισμός στον κύκλο εργασιών των τεχνικών εταιρειών των συμμετοχών σε κοινοπραξίες, παρά τις επιφυλάξεις, κρίνεται για τις εταιρείες αυτές σκόπιμος κάτω από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, λαμβάνοντας υπ' όψη και την ιδιαιτερότητα του αντικειμένου των εργασιών τους, καθώς μάλιστα υφίσταντο νομοθετικοί περιορισμοί στην ανάληψη μεγάλων τεχνικών έργων από μια τεχνική εταιρεία, μόνον, και το γεγονός ότι μπορεί σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους να προέρχεται αποκλειστικώς από συμμετοχή σε κοινοπρακτικά σχήματα.
Ταυτόχρονα, το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α., κρίνει ως αναγκαίο να καταστούν πιο ξεκάθαρες και σαφέστερα καθορισμένες οι λογιστικές καταστάσεις των τεχνικών εταιρειών.
Προς τούτο αποφασίστηκε να ληφθεί μέριμνα ώστε να προχωρήσει η θέσπιση αναλυτικότερης διάρθρωσης της καταρτιζόμενης και δημοσιευόμενης λογιστικής κατάστασης αποτελεσμάτων των τεχνικών εταιρειών που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες, ώστε να ενημερώνονται επαρκέστερα οι επενδυτές για την αποτελεσματικότητα των κοινοπραξιών των τεχνικών εταιρειών και να μπορούν να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις τοποθέτησης των κεφαλαίων τους στις εταιρείες του κλάδου.