«It' s a Critical Time» για την Ελλάδα

Συνέδριο: Ποιες είναι οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα της χώρας - Πώς θα «ανοίξουν» οι επενδύσεις
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 10:54
UPD:12:28

Από αριστερά: Λάμπης Κουτσολιούτσος, οικονομικός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Schneider Electric, Iωάννα Μπάρλα, οικονομική διευθύντρια / διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων, SCA Hygiene Products, Δημήτρης Μαρούτσος, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, Γιώργος Μουρατιάδης, οικονομικός διευθυντής, Γιώτης, Βασίλης Ε. Αναστασάκης, οικονομικός διευθυντής, Ομιλος Euromedica, και Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια, Φορολογικό Τμήμα KPMG.

Η κρίση εθνικού δανεισμού στην Ελλάδα, με τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του 12oυ Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών της KPMG, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace, με την υποστήριξη της «N» ως χορηγού επικοινωνίας.

 Εξάλλου και ο τίτλος «It's a Critical Time» επελέγη από τους διοργανωτές, ακριβώς για να καταδείξει μια συγκυρία έντονων προκλήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Ο David Sayer, Global Head of Banking, KPMG εισήγαγε τους συνέδρους στο κλίμα της συζήτησης αναφερόμενος στις αλλαγές που προβλέπεται να συντελεστούν στο οικονομικό περιβάλλον μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αισιόδοξος για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας εμφανίστηκε ο γνωστός οικονομολόγος Thierry Malleret (συνιδρυτής και συντάκτης του «Monthly Barometer», ενός εργαλείου ανάλυσης πρόγνωσης επενδύσεων, που παρέχεται αποκλειστικά σε μεγάλους ιδιώτες επενδυτές, decision-makers και opinion leaders), ο οποίος δεν πίστεψε ποτέ στο περίφημο Grexit και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το σημερινό περιβάλλον προσφέρεται σε επενδυτές που επιθυμούν να διαθέσουν τη ρευστότητά τους. Εχω πελάτες σε όλο τον κόσμο και ξέρω ότι υπάρχουν επενδυτές με ενδιαφέρον για την Ελλάδα…».

Ο κ. Malleret, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, υπό το συντονισμό του Γιάννη Περλεπέ, Γενικού Διευθυντή της «Ναυτεμπορικής», ανέλυσε την «ανισορροπία» στην οποία έχουν εισέλθει οι κοινωνίες και οι αγορές, θέτοντας προβληματισμούς στους CFOs για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να θωρακίσουν τους οργανισμούς τους.

Μίλησε για την πολυπλοκότητα στο σύγχρονο κόσμο κι έδειξε ένα γράφημα από το World Economic Forum, το οποίο με πολύχρωμες γραμμές που συνέδεαν πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη αναδείκνυε πώς αλληλεπιδρούν τα διάφορα ζητήματα στον κόσμο, κοινωνικά, οικονομικά, γεωπολιτικά κοκ.

Το συμπέρασμα είναι ότι στη νέα πραγματικότητα δεν μπορεί να απομονωθεί κανένας κίνδυνος. Επίσης, οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι CFOs όσο λογικές κι αν είναι εξαρτώνται και από τις αποφάσεις άλλων.

«Η Ελλάδα ανησυχεί για την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κοινωνική, θεσμική...», σχολίασε ο κ. Περλεπές, ζητώντας την άποψη του κ. Malleret για το σύγχρονο περιβάλλον μέσα στο οποίο οι CFOs και οι επιχειρήσεις καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Συσχέτισε τη συγκυρία με τη διεθνή πολυπλοκότητα.

 Οπως εξήγησε, «βρισκόμαστε σε μια φάση μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας διότι υπάρχουν πειράματα που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές. Η Κίνα βιώνει μεγάλες αλλαγές, με το δείκτη κατανάλωσης να δημιουργεί προβληματισμό, η Ιαπωνία ακολουθεί μη συμβατές χρηματοοικονομικές πολιτικές, με αποτέλεσμα άλλοι να προβλέπουν ότι θα καταρρεύσει λόγω του χρέους και άλλοι το αντίθετο, ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αναδιοργανώσει την οικονομία της για να επιβιώσει.

 Αλλά και η Αφρική χαρακτηρίζεται από ένα περίεργο πολιτικό περιβάλλον, αλλά δεν μπορεί να βγάλει από το τέλμα την παγκόσμια οικονομία».

Η ρεστο-μηχανή των τραπεζών

O Ανδρέας Κούτρας, Investment Manager της Steppenwolf Capital LLC και Director στην ITC, ανέλυσε μια σειρά από θέματα που οδήγησαν στην κρίση.

Από τη θέση του διαχειριστή και υπεύθυνου γεωπολιτικής ανάλυσης σε μια γερμανο-ελβετική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στο Λονδίνο και με 15άχρονη εμπειρία σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως Lehman Brothers, Bank of Montreal, Royal Bank of Canada, εκτίμησε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει τρεις παραμέτρους: το κράτος, τις τράπεζες που έδιναν αλόγιστα δάνεια, αλλά και το πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο.

 Σημείωσε ότι προϋπόθεση για ν’ αρχίσουν πάλι να δανείζουν οι τράπεζες είναι να φτιάξουν το ενεργητικό τους και να καθαρίσουν από επισφάλειες.

Ο Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής (αριστερά), συντονίζει συζήτηση με τον Thierry Malleret, οικονομολόγο, συνιδρυτή και συντάκτη του Monthly Barometer.

Το νέο φορολογικό και η πραγματική οικονομία

Το νέο φορολογικό πλαίσιο και οι επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία συζητήθηκαν σε πάνελ με τη συμμετοχή CFOs κορυφαίων επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς, με το συντονισμό της Γεωργίας Σταματέλου, γενικής διευθύντριας, φορολογικού τμήματος, KPMG.
Ο Βασίλης Ε. Αναστασάκης, οικονομικός διευθυντής, όμιλος Euromedica, απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με τις επισφάλειες, σημείωσε ότι «είναι από τα πράγματα που έπρεπε να είχαν αλλάξει εδώ και πολύ καιρό».

Σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ των απαιτήσεων το οποίο, όπως αναφέρθηκε, δεν λαμβάνεται ποτέ πίσω, αν και γίνεται μία προσπάθεια από το υπ. Οικονομικών, έχει γίνει πρόταση στην «Επιτροπή Μαυραγάνη» για αλλαγή του καθεστώτος στις επισφάλειες, για το ΦΠΑ των επισφαλειών και για την αποσαφήνιση του αν ο συντελεστής αφορά και στις εταιρείες που υπάγονται στο άρθρο 99.

Ο Δημήτρης Μαρούτσος, γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, ΜΕΤRΟ ΑΕΒΕ, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου με το νέο νόμο είναι να φορολογήσει τα πραγματικά κέρδη των εταιρειών εκεί που πραγματοποιούνται και όχι εκεί που συμφέρει τις εταιρείες για να μειώσουν το φορολογικό συντελεστή τους.

«Στο δικό μας κλάδο τις τιμές τις κανονίζει η αγορά... Επομένως χρειάζεται το κράτος να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα για να δημιουργήσει συνθήκες εντονότερου ανταγωνισμού με όφελος για τον τελικό καταναλωτή… Ηδη οι τιμές μετά τις πολύ δυνατές εκπτώσεις έχουν πέσει και θα πέσουν κι άλλο», τόνισε.

Ο Γεώργιος Μουρατιάδης, οικονομικός διευθυντής, Γιώτης, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ, τόνισε ότι «δεσμεύουν σημαντικά κεφάλαια κίνησης για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές, σε μια εποχή με τις γνωστές αδυναμίες χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα».  

Ο Λάμπης Κουτσολιούτσος, οικονομικός διευθυντής νοτιοανατολικής Ευρώπης, Schneider Electric, σχολίασε ότι το tax rate δεν είναι κάτι που προβληματίζει τόσο τη μητρική εταιρεία στο σχεδιασμό επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η Ιωάννα Μπάρλα, οικονομική διευθύντρια / διευθύντρια ανθρωπίνων πόρων, SCA Hygiene Products, συμφώνησε σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι ξένοι μας δεν ενδιαφέρονται για το tax rate. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αυτό το tax rate να είναι πραγματικό».  

Σύγχρονο στρατηγικό όπλο

To Outsourcing ως στρατηγικό όπλο επίτευξης των στόχων των C-level executives παρουσιάστηκε μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές επιχειρήσεων, με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Δ. Ζαφείρη, γενικού διευθυντή στο τμήμα Accounting & Payroll Outsourcing της KPMG.
Ο Ανδρέας Καρταπάνης, γενικός διευθυντής, νοσοκομείο Υγεία, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασίας της εταιρείας με τη SingularLogic και στις διαδικασίες προσαρμογής σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.

Η Ειρήνη Λιναρδάκη, CFO, ελαστικά Michelin, εστίασε στις outsourcing υπηρεσίες, αναφερόμενη στην εμπειρία της Michelin να αναθέσει τη λειτουργία του λογιστηρίου και του λογιστικού της συστήματος σε έναν ειδικό.

Η Μαρία Τηρητά, Group Controller του ομίλου Τιτάν, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση της διεύθυνσης ενοποίησής του και τα σημαντικά οφέλη που είχε στην αποδοτικότητα της λειτουργίας του ομίλου.

Τη δική τους εμπειρία μετέφεραν σε συζήτηση υπό το συντονισμό του Ηλία Ασημακόπουλου, γενικού διευθυντή Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, JTInternational Hellas οι κ.κ. Χάρης Ναρδής, οικονομικός & διοικητικός διευθυντής, Astellas Pharmaceuticals, Δημήτρης Νίκας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής - εμπορικός διευθυντής Cardiac & Vascular, Medtronic Hellas, Αχιλλέας Σκληβανιώτης, διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, Cyclon Ελλάς και Παναγιώτης Σπυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Inform Π. Λύκος.
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε η Πέγκυ Βελλιώτου, γενική διευθύντρια, People Services, KPMG με την παρουσίαση έρευνας σε CFOs - «Bridging Strategy & Execution».

ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα