Τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αναστατώνουν την αγορά

Εβδομαδιαία ανάλυση εμπορευμάτων:
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 17:00

Του Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy της Saxo Bank

Οι διάφορες κατηγορίες εμπορευμάτων παρουσίασαν ανάμικτες τάσεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς το θετικό ξεκίνημα του Ιουνίου αντικαταστάθηκε από την αναστάτωση που προκάλεσε η δυσμενής εικόνα της μεταποίησης στις ΗΠΑ το Μάιο. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον των τελευταίων μηνών έχει ευνοήσει κυρίως τις χρηματιστηριακές αγορές  με την αγορά εμπορευμάτων να πασχίζει να συγκεντρώσει μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Η απόδοση του δείκτη εμπορευμάτων S&P GSCI από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, είναι μειωμένη κατά 3,4% σε σχέση με την απόδοση του δείκτη S&P 500, ο οποίος αυξήθηκε κατά 17% την ίδια περίοδο. Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στο πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ξεκινήσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τα ασθενέστερα  του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία (όπως τα χαμηλά επίπεδα του δείκτη μεταποίησης ISM των ΗΠΑ για το Μάιο) «δίνουν ζωή» στα πολύτιμα μέταλλα. Ο χρυσός και το ασήμι ενισχύθηκαν στο άκουσμα της εν λόγω είδησης και μάλιστα χωρίς να ευνοούνται από το αποδυναμωμένο δολάριο, το οποίο με τη σειρά του επηρεάστηκε από την πτώση των κρατικών ομολόγων.

Η ανοδική τάση στο χρυσό επιστρέφει, όμως θα πρέπει να διατηρηθεί στα 1.400 δολάρια

Προς το παρόν, ο χρυσός διατηρεί τα κέρδη του πάνω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά. Ωστόσο, μια περαιτέρω άνοδος φαίνεται δύσκολη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αναζητώντας περαιτέρω ενδείξεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της οικονομίας. Η ομαλοποίηση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και εν τέλει στην ισχυροποίηση του δολαρίου, δίνοντας ώθηση στο χρυσό.

Τα hedge funds εμφάνιζαν καθαρές θέσεις αγοράς στο πολύτιμο μέταλλο, για την εβδομάδα που έληγε στις 28 Μαΐου, ενώ οι διακρατούμενες ποσότητες στα Διαπραγματεύσιμα Προϊόντα (ETPs) εξακολουθούν να μειώνονται -με φθίνοντα ρυθμό όμως- καταδεικνύοντας και μια αλλαγή τάσης. Η παρούσα τάση μπορεί να διατηρηθεί εάν παραμείνει η τιμή του χρυσού πάνω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά, ενισχύοντας εκ νέου τις θέσεις αγοράς.

Αργό πετρέλαιο Brent: Η τιμή διατηρείται πάνω  από τα 100 δολάρια

Οι επενδυτές στο αργό πετρέλαιο Brent για άλλη μια φορά δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να πουλήσουν κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι και με ειδήσεις όπως αυτή της  διακοπής της παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα και τη γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ, η τιμή ανήλθε στα 102 δολάρια ανά βαρέλι, όπου και σταθεροποιήθηκε. Η περαιτέρω άνοδος φαίνεται περιορισμένη, παρά τις θέσεις αγοράς που διατηρούν τα hedge funds. Τα αποθέματα, ιδίως της Βόρειας Αμερικής επαρκούν για την παγκόσμια αγορά. Παρόλα αυτά, η μειωμένη ζήτηση των ΗΠΑ για πετρέλαιο ποιότητας Light Sweet της Δυτικής Αφρικής αποτελεί καλή είδηση για τις ασιατικές χώρες που θα επωφεληθούν από την επιπλέον προσφορά. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει αρνητική και η τιμή αναμένεται να κινηθεί από 99 έως 105 δολάρια ανά βαρέλι, μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις.

Το καλαμπόκι και η σόγια παρουσιάζουν διαφορετική αντίδραση στον υγρό καιρόΤα σιτηρά διατηρούν την ανοδική τους τάση, και ιδίως η σόγια λόγω των καθυστερήσεων στη νέα καλλιέργεια και των χαμηλών αποθεμάτων της προηγούμενης σοδειάς. Το καλαμπόκι κατέγραψε κέρδη όταν μια κυβερνητική έκθεση κατέδειξε ότι το 91% των καλλιεργειών έχει ολοκληρωθεί, σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας που είναι στο 95%. Ο υγρός καιρός δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την τιμή του καλαμποκιού, που βρίσκεται στην κορύφωση της καλλιεργητικής περιόδου, ενώ αντίθετα ενισχύει τους φόβους για περιορισμένη παραγωγή στη σόγια, της οποίας η καλλιέργεια καθυστερεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα