Νέα άνοδος στο Τόκιο

Πάνω από τις 8.000 μονάδες ο Nikkei
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 10:05
UPD:10:14

ΠΑΝΩ από το επίπεδο των 8.000 μονάδων αναρριχήθηκε εκ νέου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο.

Η νέα άνοδος των ιαπωνικών μετοχών αποδίδεται κυρίως στη φημολογία ότι η ιαπωνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί στη λήψη μέτρων για τη στήριξη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς εν όψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Ωστόσο, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στον Κόλπο.

Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, παράλληλα με την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, τόνισε πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, εάν ο πόλεμος στο Ιράκ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Επισήμανε επίσης ότι θα βρίσκεται σε επιφυλακή παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 96,58 μονάδες ή 1,21% και διαμορφώθηκε στις 8.051,04 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε ωστόσο μέχρι το επίπεδο των 7.824,82 μονάδων καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ 20 ετών.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 789,08 μονάδες αυξημένος κατά 0,70%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group και Nissan Motor ενισχύθηκαν κατά 3,15% και 2,75% αντιστοίχως.

Τέλος, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας -που αναλαμβάνει αύριο καθήκοντα- υποσχέθηκε χθες να ακολουθήσει μια περισσότερο ευέλικτη πολιτική, ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει και εκείνη ανάλογες προσπάθειες με περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/19/320110.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα