Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο της Κων/πολης

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 14:17

Απώλειες 8,8% καταγράφει αυτή την ώρα ο δείκτης ISE National-100 στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η πτώση αυτή οφείλεται στη δήλωση του τούρκου υπουργού Οικονομίας ότι δεν ισχύει πλέον η προσφορά αμερικανικής οικονομικής βοήθειας ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Η οικονομική βοήθεια που προσέφερε η Ουάσινγκτον δεν ίσχυε παρά σε περίπτωση πλήρους στρατιωτικής συνεργασίας, δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Το τουρκικό κοινοβούλιο όμως απέρριψε με διαφορά τριών ψήφων την 1η Μαρτίου την πρόταση για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος ενόψει επίθεσης εναντίον του Ιράκ. Εκτοτε η Ουάσινγκτον άσκησε ασφυκτικές πιέσεις για να επιτύχει τη διενέργεια δεύτερης ψηφοφορίας. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη νύκτα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη χρησιμοποίηση μόνο του τουρκικού εναερίου χώρου από την αμερικανική αεροπορία σε συνδυασμό με την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα