Ύφεση 4,8% προβλέπει για την Ελλάδα η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα

Νοβότνι: Η Ευρωζώνη το αδύναμο σημείο της παγκόσμιας οικονομίας
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 20:10
UPD:20:28
REUTERS/LEONHARD FOEGER

O διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι.

Ύφεση 4,8% προβλέπει για την Ελλάδα το 2013 η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα ενώ για την Ευρωζώνη εκτιμάται ύφεση κατά μέσο όρο 0,6%.

Όπως είπε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, κατά τη σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη της έκθεσης, η εκτίμηση για την επικρατούσαν κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι αρκετά απαισιόδοξη.

Μάλιστα χαρακτήρισε την Ευρωζώνη ως το «αδύναμο σημείο της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, από το Νοέμβριο του 2011 γίνονται συνεχώς αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η οικονομική πολιτική φαίνεται να υποτίμησε τη δυναμική της ύφεσης και, σε αντίθεση με την οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μπόρεσε να βγει από την ύφεση και αυτό κυρίως επειδή στην Ευρώπη λείπει η ισχυρή εσωτερική ζήτηση.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Με βαθιά ύφεση ξεκίνησε το 2013 η Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία δεν παρουσίασε σημάδια βελτίωσης το πρώτο τρίμηνο του 2013: η ύφεση βρέθηκε στο 5,6%, μόλις 0,1% μικρότερη από τα τέλη του 2012 και μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (5,3%).

Όπως ανέφερε, ακόμη και χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία βρίσκονται σε ύφεση, ενώ και η χαρακτηριζόμενη ως «ατμομηχανή της ανάπτυξης» Γερμανία χάνει σε δυναμική, κάτι που ο ίδιος σχολιάζει κάνοντας λόγο για «ανησυχητική εξέλιξη».

Σε καλύτερη κατάσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης εξακολουθεί να εμφανίζεται η Αυστρία, ακόμη και αν από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της παρουσιάζει στασιμότητα και η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2013 και το 2014 κατά 0,2%, στο 0,3% και 1,5%, αντίστοιχα.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε πάντως ο Νοβότνι σε σχέση με τον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό στην Αυστρία, όπου, όπως λέει, δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις τιμών, αναφέροντας ως αιτία τη συνεχιζόμενη πτώση που παρουσιάζουν οι τιμές στον ενεργειακό τομέα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα