Alpha Bank: Αισιόδοξοι για την Ελλάδα οι επενδυτές

«Όσοι πόνταραν στη χρεοκοπία ρευστοποιούν τις θέσεις τους»
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 10:32
UPD:11:07
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Οι σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι αισιόδοξοι για την Ελλάδα δεν είναι τόσο οι αναλυτές που προβλέπουν χαμηλότερη πτώση του ΑΕΠ το 2013, αλλά μάλλον οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που βλέπουν πλέον τη χώρα με πολύ ευνοϊκή ματιά, υποστηρίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Τονίζει, μάλιστα, πως «οι τεράστιες επενδυτικές τοποθετήσεις που πόνταραν στη χρεοκοπία και στην έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ ρευστοποιούνται τώρα εσπευσμένα, προφανώς με σημαντικές ζημιές».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, μεταξύ των αισιόδοξων μηνυμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος αναπλήρωσης των ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης στους παλαιούς μετόχους της τράπεζας και με πώληση μετοχών σε νέους μετόχους και μάλιστα με υπερκάλυψη της συνολικής έκδοσης, ύψους 457,1 εκατ. ευρώ, κατά 1,65 φορές.

Επιπλέον, προεξοφλείται ήδη η επιτυχία και των αντίστοιχων προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης των άλλων συστημικών τραπεζών, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, προσθέτουν οι αναλυτές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι εμφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι το αντίθετο του «Grexit», που κυριάρχησε στην Ελλάδα το 2011 και το 2012 και οδήγησε στον καταποντισμό του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά τα έτη αυτά.

«Έχουμε τώρα ένα σημαντικό αριθμό εγχώριων και ξένων επενδυτών που είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους με βάση την πίστη τους στο μέλλον της Ελλάδος μέσα στο ευρώ και στην μελλοντική ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, πολλοί άλλοι διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές έχουν λάβει (ή/και επιδιώκουν να λάβουν) αυξημένες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα», επισημαίνεται στο δελτίο της Alpha Bank.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα