Ανοδο σημειώνει η τιμή του αργού πετρελαίου

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2003 07:03
UPD:07:11

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για πρώτη ημέρα σε σύνολο επτά ημερών, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, μετά την πυρκαγιά που έβαλαν οι Ιρακινοί σε πετρελαιοπηγές της χώρας, προβάλοντας έτσι αντίσταση στην επίθεση των ΗΠΑ, κάτι που κάνει μερίδα οικονομικών αναλυτών να πιστεύει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι πετρελαιοπηγές που έχουν πάρει φωτιά βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Κουβέϊτ και αποτελούν τις μεγαλύτερες του Ιράκ, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους. Το Ιράκ εκτόξευσε πυραύλους Scud στο Κουβέϊτ, το ορμητήριο των συμμαχικών χερσαίων δυνάμεων.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Μαΐου αυξήθηκαν κατά 46 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 28,58 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Η τιμή του βρισκόταν στα 28,50 δολ. το βαρέλι στις 11:18' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Τον περασμένο μήνα το Ιράκ άντλησε περίπου το 3% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

Χθες το πετρέλαιο για τα προθεσμιακά συμβόλαια Απριλίου, υποχώρησε κατά 1,27 δολ. ποσοστό 4,3%, φθάνοντας στα 28,61 δολ. το βαρέλι, καθώς εκτιμάται, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει πολύ τις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, αφού η νίκη των ΗΠΑ θα επιτευχθεί σύντομα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα