Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 07:03

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο σημειώνουν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές, οδηγώντας τον δείκτη Nikkei στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Οι μετοχές της Canon Inc. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών αναρριχήθηκαν μετά το ράλι του δολαρίου την Παρασκευή, γεγονός που έδωσε πολλές ελπίδες για την αύξηση της αξίας των εξαγωγών της χώρας.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στις 8.433,87 μονάδες στις 12:52' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές στις 21 Μαρτίου, λόγω εθνικής εορτής, την ημέρα που οι λοιπές αγορές στην Ασία κινήθηκαν ανοδικά, μετά την προώθηση των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ. Το δολάριο απώλεσε λιγότερο από το ήμισυ των κερδών του σήμερα.

«Ενα αδύναμο γιεν λειτουργεί υπέρ των εξαγωγέων, της ανταγωνιστικότητας και οι μετοχές αντιδρουν θετικά», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 66 δισ. δολ. με την Daiwa Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Το θετικό κλίμα μπορεί να επηρεαστεί, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις θα πλησιάζουν τη Βαγδάτη και οι μάχες θα γίνουν πιο σκληρές». Ο Shibata ανέφερε ότι προτιμά μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, αλλά αρνήθηκε να τις κατονομάσει.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 0,3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Korea Electric Power Corp. και άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούν καύσιμα, μετά την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times υποχωρούσε κατά 1,2%, σημειώνοντας τις πρώτες απώλειες μέσα σε πέντε ημέρες.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις αγορές της Ασίας κινούντο πτωτικά, εκτός από εκείνους στο Χογκ Κογκ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα